در سراي كارنامه نشر عنوان شد
كتابدار مسجد وظيفه معلمي را نيز برعهده دارد
1389/02/21-08:30
عليپور حافظي، كارشناس كتابداري در سومين كارگاه «آن چه يك كتابدار مسجد بايد بداند» گفت: كتابدار مسجد بايد ظاهر مذهبي را بر اساس اصول اسلامي حفظ كرده و با رفتار و گفتار خوب در پي اشاعه اخلاق اسلامي باشد، چرا كه اين كتابداران وظيفه معلمي را نيز بر عهده دارند.
به گزارش ستاد خبري سراي اهل قلم، سومين كارگاه «آن چه يك كتابدار مسجد بايد بداند» با حضور مهدي عليپور حافظي، كارشناس كتابداري عصر دوشنبه 20 ارديبهشت،در سراي كارنامه نشر نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران برگزار شد.
عليپور حافظي در ابتداي اين كارگاه گفت: كتابدار بايد از وجود منابع مطلع بوده و به گردآوري آنها در كتابخانهاش بپردازد. پس از اين مرحله، ساماندهي به اين منابع بايد مورد توجه قرار گيرد كه اين كار نياز به شناخت صحيح كتابها از سوي كتابدار دارد. كتابدار ميتواند براي اين كار از كارتبرگههايي كه همراه كتابها هستند استفاده كرده و به شناسانيي منابع بپردازند.
وي در ادامه از حاضران كه همگي از كتابداران مساجد بودند، خواست تا تجربياتشان را درباره خدمات ارايه شده به كاربرانشان بازگو كنند.
عليپور حافظي در ادامه به تشريح ويژگيهاي يك كتابدار خوب پرداخت و گفت: اين افراد بايد از ظاهري آراسته برخوردار و اهل مطالعه بوده و همچنين از روابط عمومي خوبي برخوردار باشند. آشنايي با كامپيوتر نيز براي اين افراد ضروري است.
وي اطلاع از كتابهاي تازه منتشر شده را يكي ديگر از ملزومات يك كتابدار مسجد برشمرد و گفت: راه اطلاع از اين كتابها مراجعه به سايتهاي كتابخانه ملي و خانه كتاب است. همچنين خانه كتاب، همه ساله كتابي با عنوان كارنامه نشر منتشر ميكند كه تمامي آثار تازه در هر سال را دربر ميگيرد.
عليپور حافظي، به لزوم شناخت كاربران از سوي كتابداران مساجد اشاره كرد و گفت: اين كاربران بر دو نوع بالفعل و بالقوهاند. كاربران بالقوه به افراد هر منطقه گفته ميشود كه به كتابخانههاي مساجد مراجعه نميكنند، اما يك كتابدار مسجد بايد بتواند با در نظر گرفتن اقداماتي، آنان را به مراجعه به كتابخانه مساجد ترغيب كند.
وي افزود: براي تحقق اين امر، كتابدار بايد از ويژگيهاي فكري و فرهنگي و جغرافيايي منطقه و ساكنان آن مطلع باشد تا با يافتن نيازهاي آنان منابع مناسب را گردآوري كند. به عنوان مثال كتابداران هنگام نزديك شدن كنكور و مراجعه بسياري از افراد براي مطالعه به كتابخانه، ميتوانند از اين فرصت بهخوبي استفاده كرده و كتابهاي كمكآموزشي در اختيار مراجعان قرار دهند.
عليپور حافظي به نكته مهم ديگري اشاره كرد و گفت: آگاهي از مسايل روز جامعه براي هر كتابدار مسجد ضروري است، زيرا به اين طريق از نيازهاي افراد پيرامونش مطلع خواهد شد. به عنوان مثال در ماه مبارك رمضان كه مراجعه افراد به مساجد افزايش مييابد، كتابدار ميتواند بهخوبي نيازهاي روزهداران را درك كرده و به آنها پاسخ دهد.
وي كتابخانه را يكي از بازوهاي فرهنگسازي در كشور برشمرد و گفت: كتابدار با ذكاوت، نيارهاي جامعه را شناخته و اقدام به تهيه منابع و اشاعه آن ميكند. بايد توجه داشت كه اشاعه منابع موضوع بسيار مهمي است كه نبايد از آن غافل شد.
عليپور حافظي كتابخانهها را شامل سرمايههايي دانست كه هزينه بسياري براي آن صرف شده است و گفت: اگر نتوانيم اين سرمايه را در اختيار عموم قرار دهيم، از عهده نقشي كه به عنوان كتابدار داريم برنيامدهايم.
وي جلسات نقد و بررسي را از ابتكاراتي ذكر كرد كه ميتواند از سوي كتابداران اعمال شود و گفت: اين جلسات تأثيرات بسياري خواهد داشت كه شايد گسترده نباشند، اما افراد حاضر در جلسه را به خوبي با كتابها آشنا ميكند.
عليپور حافظي ادامه داد: در دنياي امروز اين كتابخانهها هستند كه به سمت افراد رفته و كتابهايشان را به آنان ارايه ميكنند، بنابراين اين اقدام نيز ميتواند از سوي كتابداران مساجد اعمال شود.
وي آشنايي با مسايل ديني را از مهمترين ويژگيهاي يك كتابدار مسجد برشمرد و گفت: وي بايد از مسايل ديني خود آگاه باشد و منابع آن را بشناسد، چون بسياري از افرادي كه به اين كتابخانهها مراجعه ميكنند، در پي منابع ديني اند.
عليپور حافظي درباره برخي ديگر از ويژگيهاي يك كتابدار مسجد گفت: وي بايد ظاهر مذهبي را بر اساس اصول اسلامي حفظ كرده و با رفتار و گفتار خوب در پي اشاعه اخلاق اسلامي باشدف چرا كه اين كتابداران وظيفه معلمي را نيز بر عهده دارند.
وي در پايان سخنانش بار ديگر بر روابط عمومي خوب كتابداران مساجد تأكيد كرد و گفت: وي بايد قادر باشد با هر قشري برخورد مناسبي داشته باشد.