در نشست "چرايي و چگونگي انتشار آثار و اسناد شهدا" مطرح شد
اسناد شهدا بخشی مهم از حافظه ملی و جهانی است
1390/02/18-08:30
نشست تخصصی چرایی و چگونگی انتشار آثار و اسناد شهدا با تاکید بر ضرورت تدوین این آثار به عنوان بخشی مهم از حافظه ملی و جهانی در سرای اهل قلم نمایشگاه برگزار شد.
به گزارش ستاد اطلاعرسانی بیست و چهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در این نشست منوچهر اكبري، رييس بنياد دانشنامه ايران ، عليرضا كمرهاي نویسنده و پژوهشگر دفاع مقدس ، مجتبي رحماندوست و دكتر كيانوش كياني عضو هیئت علمی دانشگاه حضور داشتند.
عليرضا كمرهاي نخستین سخنران این نشست بود که با اشاره به نقش بنياد شهيد در گرداوری اسناد فرهنگی شهدا گفت : بنیاد شهید و امور ایثارگران به اعتبار داشتن اسناد و آثار شهدا يك نهاد اسنادي به حساب ميآيد كه در حال حاضر به گردآوري و انتشار اسناد و آثار فرهنگی شهدا و ايثارگران اقدام كرده است.
كمرهاي با بيان اينكه در حال حاضر نهاد مركزي و جامعي براي جمعآوري متمركز نهادهاي مختلف كه داراي اسناد و آثار شهدا هستند، وجود ندارد، افزود : بايد همه مطالعات اسنادي در حوزه اسناد و آثار شهدا به شكل شبكهاي انجام شود و همه نهادهاي متولي اين امر به عنوان يك پيكره عمل كنند و با هم ارتباط داشته باشند.
دكتر مجتبي رحماندوست به عنوان دیگر سخنران این نشست گفت : جمعآوری اسناد شهدا نیازی ضروری است و با بررسي آثار و اسناد به جا مانده از دفاع مقدس و شهدا به اين نتيجه ميرسيم كه تمام اين ويژگيها و خصلتها در هشت سال دفاع مقدس وجود داشت و اگر ما براي يك بار واقعيت آثار و اسناد شهدا را بيان كنيم، تصويرها و احساساتی واقعيتر و ملموستر از شهدا در جامعه به وجود ميآيد.
این جانباز کشورمان که از او آثار و کتاب های ارزشمندی هم به جا مانده است در سخنانش همچنین تاکید داشت که در انتشار اين اسناد از خود ايثارگران و فرزندان شهدا و همچنين از توانمنديهاي علمي و پژوهشي ديگر مراكز و ديگر دستگاهها باید كمك گرفت.
دكتر كيانوش كياني، عضو هیئت علمی دانشگاه سخنان خود را با ابراز تاسف از حذف روز 17 ارديبهشت كه به عنوان روز اسناد شناخته ميشد آغاز کرد و گفت : اسناد شهدا و ايثارگران اسناد يك برهه حساس، طلايي و تاثيرگذار اين كشور است و نه تنها بخشي از حافظه ملي اين كشور، بلكه بخشي از حافظه منطقهاي به حساب ميآيد و از آنجا كه در دوران دفاع مقدس، رزمندگان در مقابل كشورهاي قدرتمند، استعمارگر و چپاولگر با تمام وجود از کشور دفاع كردند انتشار اين اسناد ميتواند بخشي از حافظه جهاني نيز باشد و انتشار اين اسناد و آثار با ذكر مكان و جزئيات ميتواند باعث جلوگيري از تحريف تاريخ اين سرزمين شود.
دكتر منوچهر اكبري، رییس سابق دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران که امروز مسوولیت بنیاد دانشنامه ایران را بر عهده دارد هم در این نشست و در سخنانی با بيان اينكه ما به لحظه لحظه دوران دفاع مقدس ميباليم پس چرا بايد سوال كنيم كه چرا بايد اسناد مربوط به شهدا و ايثارگران منتشر شوند، اظهار داشت: چاپ هرگونه آثار و اسناد اعم از وصيتنامه، خاطرات، دستنوشته شهدا، آزادگان و جانبازان و ايثارگران به معني ادامه راه شهداست و امروز ما بايد با انتشار آثار و اسناد شهدا نگذاريم فلسفه وجودي شهدا كه همان فلسفه دفاع مقدس است خاموش شود.
او با بيان اينكه ما در بحث انتشار اسناد شهدا هنوز يك دور كامل اين آثار را به چاپ نرسانيدهايم، ادامه داد: اگر همه آثار شهدا به چاپ برسند بيش از 400 جلد كتاب در اين زمينه منتشر خواهد شد. در حالي كه تا به حال تنها يك جلد از اين آثار منتشر شده است