ردپای کتاب در دورافتاده‌ترین نقاط ایران

طرح کتابخوانی در لنج‌ها و قایق‌های ملوانان جنوب

1397/02/17-11:45

عبدالحکیم بهار مروج کتاب روستای «رمین» در شهرستان چابهار استان سیستان و بلوچستان با اشاره به تجربه کتابخوانی ملوانان در چابهار گفت: قفسه‌ی سیار طرحی است که طی آن 120 پکیج هر کدام شامل 40 کتاب در میان ملوانانی که روزهای طولانی در سفر کاری به سر می‌برند، توزیع می‌شود. 
به گزارش ستاد خبری و رسانه‌ای سی‌و‌یکمین نمایشگاه کتاب تهران، این روزها کتاب، رسانه‌ای محبوب است که حتی به دورافتاده‌ترین نقاط ایران هم راه یافته و جای پای خود را در میان همه‌ی خانواده‌های ایرانی اعم از غنی، فقیر، روستایی و شهری محکم کرده است. البته نمی‌توان از نقش موثر فرهنگ‌دوستان این مرز و بوم در توسعه‌ی فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی چشم پوشید؛ افرادی که با جان و دل مردم شهر و روستای خود را به مطالعه تشویق کرده و در حد توان زمینه‌های توسعه‌ی این فرهنگ شایسته را برای سایرین فراهم می‌کنند.
مروج کتاب روستای «رمین» در شهرستان چابهار استان سیستان و بلوچستان از این دست افراد است که از حدود 16 سال پیش یکی از اتاق‌های خانه‌ی خود را به کتابخانه‌ای برای کودکان اختصاص داد و این روزها فعالیت خود را در کانکسی 50 متری که اهدایی دهیاری روستاست، ادامه می‌دهد.
عبدالحکیم بهار در توضیح فعالیت‌های خود می‌گوید: روستای رمین سال‌هاست که جزو 10 روستای برگزیده در زمینه‌ی ترویج کتابخوانی بوده و 2 طرح برگزیده در جشنواره‌ی کتاب سال‌های 93 و 94 داشته است.
وی که پرسنل مرکز بهداشت و درمان روستای رمین است، بدون کمک‌های دولتی سال‌هاست که از سر عشق و علاقه به کتاب، داوطلبانه در این حوزه فعالیت می‌کند و این روزها مدیریت کتابخانه‌ای را با 6 هزار جلد کتاب و حدود 600 عضو فعال بر عهده دارد. 
بهار در روستای خود طرح قفسه‌ی سیار را در حوزه‌ی ترویج کتاب اجرا کرد؛ طرحی که ملوانان لنج‌ها و قایق‌ها را هدف قرار داده است. وی درباره‌ی این طرح تصریح می‌کند: قفسه‌ی سیار طرحی است که طی آن 120 پکیج هر کدام شامل 40 کتاب در میان ملوانانی که روزهای طولانی در سفر کاری به سر می‌برند، توزیع می‌شود و در طول زمان دست به دست بین لنج‌ها می‌چرخد تا این قشر در طول سفرهای طولانی کاری در دریا از همنشینی با یار مهربان یعنی کتاب، بهره ببرند.
این مروج کتاب درباره‌ی فعالیت‌های غرفه‌ی مروجان کتاب در طول سی‌و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران می‌گوید: تاکنون نامه‌ها و دل‌نوشته‌های بسیاری از بچه‌های روستا خطاب به نویسندگان محبوبشان نوشته شده است و ما سعی کردیم هم در این نمایشگاه و هم در فضای مجازی پلی میان مخاطبان راه دور و نویسندگان ایرانی باشیم.
فاطمه‌گل حقیقت هم از جمله افرادی است که برای ارتقای فرهنگ مطالعه در روستای محل زندگی‌اش «فیش‌ور» که از توابع شهر اوز در استان فارس است، تلاش می‌کند. او مسئول خانه‌ی فرهنگی فیش‌ور و مسئول طرح روستای دوستدار کتاب در این روستاست.
سابقه‌ی ترویج کتاب‌خوانی به صورت فعالیتی مدون در فیش‌ور به 12 سال پیش باز‌می‌گردد؛ زمانی که نخستین کتابخانه‌ی عمومی این روستا افتتاح شد، اما از 3 سال قبل با راه‌اندازی خانه‌ی فرهنگ، انقلابی میان کودکان و بزرگسالان در حوزه‌ی کتاب‌خوانی روستا اتفاق افتاد.
حقیقت در توضیح فعالیت‌های خلاقانه‌ی خانه‌ی فرهنگ فیش‌ور برای توسعه‌ی فرهنگ کتاب‌خوانی‌ می‌گوید: یکی از برنامه‌های‌ ما که با استقبال زیادی هم مواجه شد، طرح پیاده‌روی و کتاب خوانی با شعار «همگام با ورزش، همراه با کتاب» بود که طی آن با همراهی مردم مسیر کتابخانه تا پارکجنگلی روستا را پیاده‌روی کردیم و در مقصد، مردم را به شرکت در مراسم مطالعه‌ی دسته‌جمعی دعوت کردیم.
وی طرح «پایان هر کتاب، کاشت یک نهال» را نیز از طرح‌های موفق این روستا در امر کتاب‌خوانی عنوان می‌کند و می‌افزاید: این طرح تاثیر زیادی در جذب کودکان به کتاب‌خوانی داشت. 
به گفته‌ی این فعال فرهنگی، کتاب‌خوانان فیش‌ور 300 جلد کتاب خوانده شده‌ی خود را به روستایی در هرمزگان ارسال کردند تا مناطق محروم هم طعم شیرین مطالعه را بچشند.
حقیقت با اشاره به برنامه‌های روستای فیش‌ور در غرفه‌ی مروجان کتاب تصریح می‌کند: از بازدیدکنندگان غرفه می‌خواهیم که پاسخ سوال «اگر کتاب بودید پیامتان به مخاطب چه بود» را پاسخ دهند تا در نهایت از پاسخ‌های مردمی کتابی را منتشر کنیم. علاوه بر این برنامه‌های فرهنگی محلی چون دف‌زنی و آشنایی با فرهنگ بومی فیش‌ور و لباس‌های محلی این خطه را برای بازدید‌کنندگان ترتیب دیده‌ایم.
گفتنی است، سی‌و‌یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «نه به کتاب نخواندن» از تاریخ 12 تا 22 اردیبهشت ماه در مصلای امام خمینی (ره) برگزار می‌شود.

به ما بپیوندید: