
عمده جابهجایی کالا و خدمات از طریق دریا انجام میشود
1402/02/29-19:19
ناخدا علیرضا حامدی، مشاور فرماندهی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بیان کرد: امروز بیش از ۹۰ درصد جابجایی کالا و خدمات دنیا از طریق دریا و ۹۳ درصد تجارت جهانی از طریق کشتیها انجام میشود.
به گزارش ستاد خبری سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، نشست «اقتدار دریایی دیپلماسی دفاع» (پنجشنبه ۲۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) با حضور ناخدا علیرضا حامدی، مشاور فرماندهی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، ناخدا کیومرث گلبازگیر جانشین عملیات نداجا و چند تن از عوامل نیروی دریایی در کوشک کتاب سیوچهارمین نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد.
ناخدا حامدی گفت: ایران با ۱۲ همسایه مرز دریایی دارد که شامل ۸۰ درصد همسایگان است. ۷ استان ساحلی با جزایر ۱۴ گانه و دارا بودن ۲۴.۲ درصد از مساحت کشور ۶.۲۲ درصد از جمعیت کشور را در خود جای داده است.
وی افزود: امروز بیش از ۹۰ درصد جابجایی کالا و خدمات دنیا از طریق دریا و ۹۳ درصد تجارت جهانی از طریق کشتیها انجام میشود. البته جاذبههای گردشگری در سواحل دریا و فرصتهای شغلی برای اشتغالزایی گسترده فراهم است؛ چرا که براساس سخنان مقام معظم رهبری، ایران کشوری دریایی است و احتیاج به نیروی دریایی دارد.
مشاور فرماندهی نیرویدریایی ارتش ادامه داد: ۷ استان ساحلی با جزایر ۱۴ گانه و دارا بودن ۲۴.۲ درصد از مساحت کشور ۶.۲۲ درصد از جمعیت کشور را در خود جای داده است. با وجود دریایی بودن جمهوری اسلامی ایران و تاکید براین موضوع، متاسفانه شاخصهای دریایی ایران در مقایسه با جهان وضعیت مطلوبی ندارد.
ناخدا حامدی با بیان اینکه فرصتهای دریا عجیب است گفت: گردشگری دریایی، توریسم دریایی و ورزشهای آبی از فواید دریا است. بهطوریکه طول مرزهای آبی کشور از طول مرزهای خشکی بیشتر است و ۹۰ درصد تجارت جهان از طریق سه تنگه هرمز، باب البندر و مالاگا در اندونزی صورت میگیرد.
وی یکی از دلایل حمله عراق به ایران را فرار از خشکی و خفگی عنوان کرد و گفت: فواید و قابلیتهای دریا شامل انرژی، حمل ونقل، کار، تجارب، آب و دارو است.
مشاور فرمانده نیروی دریایی ارتش اضافه کرد: به واسطه اهمیت و خصوصیات آن عرصه حضور نیروی دریایی کشورهای منطقهای و فرامنطقهای شده، برخورداری از نفت بهعنوان اصلیترین منبع انرژی و ماده اولیه تولید بسیاری از محصولات کلیدی و راهبردی جهان، نیاز کشورهای صنعتی جهان به منابع انرژی و وجود رقابت اقتصادی سیاستزده و از همه مهمتر قرارگرفتن خطوط مواصلاتی راهبردی کشور در آبهای اقیانوس هند و تنگههای راهبردی هرمز، مالاکا، بابالمندب و کانال سوئز، همگی لزوم برخورداری جمهوری اسلامی از نیروی دریایی راهبردی بهمنظور ایجاد امنیت ملی در عرصه آبهای اقیانوس هند برای دستیابی به اهداف ملی و تحقق سند چشمانداز در افق ۱۴۰۴ تائید میکند.
ناخدا حامدی برخورداری از نیرویدریایی راهبردی، در کنار ناوگان تجاری کارآمد و علوم و زیرساختهای دریایی روزآمد را ضمن کامل کردن مثلث قدرت دریایی کشور، منجر به افزایش امنیت ملی شده و دستیابی به اهداف ملی به شکل آسانتری عنوان کرد.
وی ادامه داد: کسب و حفظ سیادت دریایی و صیانت از منافع راهبردی کشور در اقیانوس هند مستلزم برخورداری از نیرویدریایی مقتدر و توانا بهمنظور حضور اثربخش و مداوم در آبهای شمال اقیانوس هند است. جایی که استکبار جهانی منافع راهبردی خود را در آن جستوجو میکند و این مهم با رویکرد ملی به توسعه دریا محور و استقرار نیروی دریایی قدرتمند در منطقه میسر میشود.
پدیده دزدی در خلیج عدن
در ادامه این نشست، ناخدا کیومرث گلبازگیر جانشین عملیات نداجا گفت: از سال ۱۳۸۸ که پدیده دزدی دریایی در خلیج عدن فاش شد، جمهوری اسلامی اقدام به اعزام ناوگروههای مختلف به خلیج عدن و دریای سرخ کرد.
وی افزود: این ناوگروه توانسته این مسیر طولانی را بدون هیچ گونه حادثهای انجام دهد، این در حالی است که شناورهای کشورهای مختلف در این مسیر دچار مشکلات فراوانی میشود. ناوگروه ۸۶ برای اولین بار در قاره امریکا حضور یافته و در مسیر خود از کشور برزیل بازدید کرد و توانست ماموریت خود را به خوبی انجام دهد.
جانشین عملیات نداجا در مورد عملیات ناوگروه بیانکرد: هشت گام برای برنامهریزی هرعملیاتی انجام میشود که طی این فعالیتها، اقدام به برنامهریزی کمیتههای مختلف از جمله کمیته هواشناسی میشود.
گلبازگیر، ناوبندر مکران را قویترین دستگاههای بیمارستانی عنوانکرد و افزود: در ناوشکن دنا و مکران، سیستم انجماد خون وجود دارد. اگر فردی در مسیر با مشکلی مواجه شد و نیاز به عمل جراحی داشت، از این خونها بتوانیم استفاده کنیم.
سی و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران از ۲۰ اردیبهشت آغاز به کار کرده و تا ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ در مصلی امام خمینی (ره) و همزمان به صورت مجازی در ketab.ir ادامه دارد.