کارشناس حوزه دیجیتال:

خواندن دیجیتال انسان را اجتماعی‌تر کرد

1403/02/26-13:30

مزایا و چالش‌های خواندن دیجیتال در عصر کنونی در نشست تخصصی خواندن دیجیتال بررسی شد. 

به گزارش ستاد خبری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، نشست تخصصی خواندن دیجیتال روز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ با حضور علی عظیمی، عضو هیئت‌علمی دانشگاه خوارزمی و پژوهشگر حوزه تعامل انسان و اطلاعات و منصور کوهی رستمی، عضو هیئت‌علمی دانشگاه شهید چمران اهواز و رییس انجمن علمی ارتقای کتابخانه‌های عمومی کشور در سالن «گوشه نقد» سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد. 

شمشیر دولبه

در این نشست منصور کوهی رستمی تاکید کرد: خواندن در عصر جدید یک رفتار اجتماعی است. از سوی دیگر خواندن دیجیتال شمشیر دولبه است که هم می‌تواند دسترسی آزاد بیشتری را ایجاد کند و هم می‌تواند تحت تاثیر عوامل متعدد این دسترسی را محدود کند. البته دسترسی‌ها دموکراتیک‌تر و گسترده‌تر شده است. 

او افزود: ویژگی‌های خاص دیجیتال باعث فرصت‌های فراوان شده است، تبدیل متن به گفتار کمک شایانی به نابینایان کرده، همچنین ترجمه هم‌زمان متن به زبان‌های زنده باعث شده تا دسترسی دانش از حالت بومی تبدیل به بین‌المللی شود. همه اینها و مثال‌های متعدد دیگر باعث دسترسی گسترده شده، اما باید بتوانیم در کنار همه این محسنات، چالش‌های این فضا را رفع کنیم. 

تسهیل در خواندن

علی عظیمی، عضو هیئت‌علمی دانشگاه خوارزمی در مورد بدن‌مند بودن خواندن دیجیتال گفت: اگر انسان را از تکنولوژی خلع کنیم هویت او را می‌گیریم. این انسان از نظر شناختی، انسان توسعه‌یافته‌تری است. تکنولوژی باعث برابری دسترسی هم می‌شود. به‌طور مثال یک انسان با شنیدن یاد می‌گیرد و دیگری با دیدن. بنابراین تکنولوژی این امکان را در اختیار ما می‌گذارد تا بهتر بیاموزیم. 

این پژوهشگر با اشاره به اینکه خواندن انسان به واسطه تکنولوژی تسهیل شده، ادامه داد: به این ترتیب انسان بیشتر از قبل اجتماعی شده و معنا و جنس خواندن هم تغییر کرده است. هدف خواندن هم به واسطه شبکه‌های اجتماعی از حالت فردی به اجتماعی تبدیل شده است.


عظیمی گفت: اقتصاد، علم مدیریت منابع است و خواندن ما را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد. خواندن کلاسیک کتاب گران‌تر از خواندن دیجیتال است. بنابراین به نظر می‌رسد که در آینده روش خواندن دیجیتال جای خواندن سنتی را بگیرد. ضمن اینکه همیشه کتاب دیجیتال همراه ماست. 

این پژوهشگر به یکی از چالش‌های خواندن دیجیتال اشاره کرد و گفت: در کتاب چاپی زمانی که روی مطلبی خط می‌کشیم، این تغییر و سانسور کاملا مشخص است، اما منابع در خواندن دیجیتال گاهی بدون آنکه مخاطب متوجه شود ممکن است تغییر کند یا سانسور شود که باید راهی برای این مسئله اندیشید. 

سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار می‌شود.

به ما بپیوندید: