
روایت رنج، امری مثبت است
1404/02/17-19:50
نشست انسان، رنج و روایت در اولین روز از سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران واقع در سرای ادبیات مصلای تهران با حضور ابراهیم اکبری دیزگاه، پژوهشگر فرهنگی، برگزار شد.
به گزارش ستاد خبری سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، ابراهیم اکبری دیزگاه، نویسنده و پژوهشگر فرهنگی در نشست خبری انسان، رنج و روایت گفت: افرادی که رنجشان را روایت میکنند، نوعی تعالی و وارستگی در آنها وجود دارد که به شناخت و آگاهی برسند.
وی روایت رنج را امری مثبت دانست و افزود: افرادی که رنجشان را روایت میکنند، مرکز دیده شناخت هستند و این روایتها نیز دستمایه متفکران و اندیشمندان است.
اکبری دیزگاه ادامه داد: مواجهه دیگری که افراد رنجشان را بیان میکنند، به این دلیل است که خودشان را ساماندهی کنند تا رنجشان را کمتر کنند.
وی در ادامه تسلیبخشی و تسکینبخشی را از کارکردهای ادبیات خواند و گفت: در تاریخ ادبیات پیشاز انقلاب، اشعار سهراب سپهری بهخصوص در کتابهای «حجم سبز»، «مسافر» و «صدای پا» بهرغم اینکه اهالی ادبیات مخالف این اشعار بودند، بهشدت مورداقبال قرار گرفت. این درحالی است که این آثار بعداز انقلاب به فروش میرود و دلیل آن وجود این شاعر در دهه ۱۳60 مشخص شده است.
این پژوهشگر فرهنگی با بیان اینکه یکی از پناهگاههای سهراب سپهری شعر «آب را گل نکنیم» بود و نخبگان ادبی با آن مخالف بودند، افزود: ادبیات بهطور ذاتی تسلیبخش و تسکینبخش است و میتوان با روایت رنج به دیگران و خود تسلی دهیم که به ماجراهایی که در تاریخ دیده و رنج کشیده، برمیگردد.
اکبری دیزگاه ادامه داد: انسان ایرانی همیشه بعداز مشروطه مشکل دارد و فکر میکند مقصر فرد دیگری است؛ اما افرادی که نیاز به تسکین روح خود دارند، کتابهایی مطالعه میکنند که بهطور ذاتی تسلیبخش باشد.
بهگفتۀ وی، وقتی آگاهی در انسان ایجاد میشود که به امر واقع برسیم. بنابراین، امرواقع رنج نیست.
این پژوهشگر فرهنگی افزود: در فرهنگ اسلامی دربارۀ امامحسین(ع) و اهلبیت رنجآلود روایت شده است؛ اما بهطور کلی در قرآن هم بیان شده که رنج برای انسان است.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از 17 تا 27 اردیبهشت 1404 با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امامخمینی(ره) برگزار میشود. این رویداد بهصورت مجازی نیز در https://book.icfi.ir درحال برگزاری است.