
قدمت «ناداستان» بیش از «داستان» است
1404/02/18-17:15
نشست فرهنگی «داستان ناداستان؛ از روایت خواننده تا روایت نویسنده» در نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد.
به گزارش ستاد خبری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، نشست فرهنگی «داستان ناداستان؛ از روایت خواننده تا روایت نویسنده» در دومین روز از برپایی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، ساعت ۱۳ با حضور رویا پورآذر مترجم زبان انگلیسی، نوید پورمحمدرضا نویسنده و منتقد هنری سینما و شمیم مستقیمی مستندساز و سردبیر چندین نشریه، در سرای اهل قلم برگزار شد.
در ابتدای این نشست، رویا پورآذر، با اشاره به تفاوت میان داستان و ناداستان و در توضیح این دو قالب گفت: داستان و ناداستان، هر دو از ژانرهای تاریخی هستند اما بنا به گفته برخی کارشناسان شاید بتوان گفت که ناداستان قدمت بیشتری دارد. تفاوت میان داستان و ناداستان در ارجاع به واقعیت و تخیل است. ناداستان یک روایت بیرونی واقعی است، در صورتی که داستان روایتی مبتنی بر تخیل است. ارجاع بین واقعیت و خیال مهمترین و کلیترین تفاوت بین این دو قالب روایت است.
نوید پورمحمدرضا در ادامه با تأکید بر معیار روایت خیالی و واقعی برای تفکیک بین دو قالب داستان و ناداستان، افزود: وقتی آدمها اولین بار اسم ناداستان را میشنوند، تصور میکنند با چیزی غیر از داستان روبهرو هستند. ذهن مخاطب با شنیدن این نام سراغ چیزی همچون مقاله یا رساله میرود؛ اما ناداستان هم قالبی است مبتنی بر روایت. همانطور که از دل زندگی میتوان قصهای بیرون کشید، ناداستان هم میتواند یک قصه باشد.
او یادآور شد که ناداستان روایی بالوپر ندارد و از دل واقعیات زندگی بیرون آمده است؛ طوری که کاملاً میتوان حضور قصه و قصهگو را حس کرد.
شمیم مستقیمی، مستندساز، نیز در این رابطه یادآور شد: نویسنده است که تعیین میکند آنچه نوشته، داستان ساختگی است یا واقعی. نقطه شروع و استفاده از بوده یا نابودههاست که واقعیت را تعیین میکند. این موضوع حتی در سینما هم نمود دارد.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلی امام خمینی(ره) در حال برگزاری است. همزمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقهمندان مهیا کرده است.