در نشست نقدوبررسی کتاب مطرح شد؛

«سنگ اقبال»؛ رمانی که از دل دغدغه بی‌آبی متولد شد

1404/02/21-10:40

نشست نقد و بررسی رمان «سنگ اقبال» در چهارمین روز از برگزاری سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در سرای ادبیات کتاب واقع در شبستان مصلی تهران برگزار شد.

 

به‌گزارش ستاد خبری سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، نشست نقد و بررسی رمان «سنگ اقبال» روز شنبه 20 اردیبهشت‌ماه همزمان با چهارمین روز برگزاری، در این رویداد برگزار شد. قاسمعلی فراست داستان‌نویس، در نشست نقد و بررسی این رمان گفت: در شروع این کتاب، ترفند هوشمندانه‌ای به کار رفته است؛ به‌طوری که حرف‌ها دوپهلو است که رندی و هوشمندی نویسنده را نشان می‌دهد. به‌عبارتی خواننده را نگران‌ می‌کند چه اتفاقی رخ داده و از طرفی دیگر، معلم حرف‌ می‌زند و مثل اینکه اتفاق خوبی است.


وی به بخشی از مقدمه این کتاب اشاره کرد و افزود: در سرزمینی خیالی که «چهاردیوار» نام دارد، مردم مدت‌هاست با خشک‌سالی مردافکن و دهشتناکی دست‌به‌گریبان‌اند. بزرگان و پیران سرزمین برای نجات مردم ترفندهایی به کار بسته‌اند که به‌مرور زمان منسوخ شده و کاربرد خود را از دست‌ داده‌اند. بزرگان اما از باورهای خود دست نکشیده و بر پیروی بی‌چون‌وچرا و کورکورانه از قوانینی که وضع کرده‌اند، اصرار می‌ورزند. قربانی‌ کردن جوانی دختران این سرزمین از جمله‌ این باورها و قوانین است؛ بدعتی که براساس آن، دختران را به عقد آب یا قنات درمی‌آورند تا از این طریق به بلایی که طبیعت بر سرشان آورده، پایان دهند.


این داستان‌نویس ادامه داد: در رمان «سنگ اقبال» اثر مجید قیصری، نویسنده معاصر ایرانی که براساس یکی از باورها و افسانه‌های قدیمی به نام «سنگ بهره» نوشته شده، از زاویه‌ای دیگر به مواجهۀ مردمان یک سرزمین با خشک‌سالی پرداخته می‌شود؛ این بار این مردان سرزمین‌اند که باید در این مسیر دشوار و پرفرازونشیب مورد آزمایش قرار بگیرند و محک بخورند.


به‌گفته فراست، دو‌پهلویی داستان به اصل داستان آسیبی وارد نمی‌کند.


این داستان‌نویس ادامه داد: انتخاب معلم در رمان «سنگ اقبال» هوشمندانه و آگاهانه است که اسمی برای آن قرار ندادند؛ اما در این کتاب، واژه‌های مگس، گرما و گرد به کار رفته که مثل این است که به‌طور غیرمستقیم بیان می‌کند به فضای جامعه گند زده شده است.


در ادامه این نشست، مجید قیصری، نویسنده رمان «سنگ اقبال» گفت: بی‌آبی، کم‌آبی و فرونشست تهران و به‌طور کلی جغرافیای ایران از دغدغه‌های شخصی من است و در کشور با بحران مواجه هستیم. بنابراین، ادبیات باید حساسیتی به اقلیم امروز داشته باشد که به این دغدغه در «سنگ اقبال» اشاره کردم.

 

وی افزود: در اردبیل منطقه‌ای سردسیر هست که از سنت‌هایی برخوردارند که در مواقع بحران آب و فقر باران، به سنگ متوسل می‌شوند. بنابراین، در متن «سنگ اقبال» دروغ، خشک‌سالی و جنگ آمده و به‌دلیل این، اقلیم ما در منطقه خشک قرار گرفته است.

 

سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از 17 اردیبهشت 1404 با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی(ره) درحال برگزاری است. هم‌زمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب 1404 تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقه‌مندان مهیا می‌کند.

به ما بپیوندید: