
عبدالرحیم جربزهدار در کار نشر، جگر شیر دارد
1404/02/22-20:20
غلامعلی حداد عادل در مراسم تجلیل از عبدالرحیم جربزهدار گفت: جگر شیر میخواهد ناشر روی مجموعهای سرمایهگذاری کند که هزینهاش برنمیگردد و عبدالرحیم جربزه دار جگر شیر را دارد.
به گزارش ستاد خبری سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، مراسم تجلیل از عبدالکریم جربزهدار، مدیر انتشارات اساطیر، عصر امروز دوشنبه 22 اردیبهشت در سرای اهل قلم نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد.
نصرالله حدادی، به عنوان مجری این جلسه در ابتدای آن گفت: آقای جربزهدار بیش از شش دهه است که در فضای نشر قلم میزند و بناست در این نشست دوستانش دربارهاش صحبت کنند.
غلامعلی حداد عادل به عنوان اولین سخنران این مراسم گفت: آشنایی من با نام خانوادگی جربزهدار به سال 1336 برمیگردد یعنی 68 سال پیش که 12-13 ساله بودم و گاهی با خانواده به بروجرد سفر میکردم. خیابان اصلی این شهر یک کتابفروشی به نام جربزهدار داشت که چون نامی خاص بود و پرتکرار نبود در ذهنم مانده بود.
وی افزود: پس از انقلاب و حدود 30 سال پیش در نمایشگاه کتاب تهران، خدمت آقای جربزهدار رسیدم و رابطهمان از جانب من ارادت و از جانب ایشان محبت شد. آقای جربزهدار به صنف ناشران تعلق دارد اما در صنعت نشر، بازچاپ را وجهه همت خود قرار داده است. البته غیر از بازچاپ، آثار دیگر هم چاپ کرده اما چراغ به دست گرفته و بین دهها هزار کتابی که سالها پیش چاپ شدهاند میگردد و نمونههای نادر را پیدا می کند تا بازچاپشان کند.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در ادامه گفت: این یک کار عاشقانه است. یعنی ناشران معمولی وقتشان را صرف آن نمیکنند و به نوعی میتوان گفت عتیقه بازیست. آقای جربزهدار در پی کالاهای فرهنگی قدیمی به درد بخور میگردد و به فرهنگ خدمت میکند. ما عموما فکر میکنیم چیزی که متعلق به گذشته باشد کم ارزش است. یعنی فکر میکنیم چیزهای نو خوبند و اگر کتابی برای 90 سال پیش باشد ارزش خاصی ندارد چون مربوط به آدمهایی است که رفتهاند و کتابهایشان هم با آنها رفته است. این قاعده عمومی حاکم بر اذهان است اما آقای جربزه دار خلاف جهت آب شنا میکند.
حداد عادل گفت: جگر شیر می خواهد ناشری روی مجموعههایی سرمایه گذاری کند که روی دستش میمانند. اصلا فرض کنیم این حرف درست باشد که کتابهای قدیمی به درد نمیخورند اما در هر فرضی حالت استثنا هم وجود دارد. اگر فرض کنیم بین 100 کتابی که آقای جربزهدار احیایشان میکند یکی به درد به خور باشد، او در حال خدمت رسانی است. درحالی که در حقیقت شمار کتابهای به درد بخوری که آقای جربزه دار سراغشان میرود بیش از اینهاست.
محسن ناجی نصرآبادی هم به عنوان سخنران بعدی این مراسم به خاطرهگویی از عبدالرحیم جربزهدار پرداخت و گفت: 44 سال از بنیانگذاری انتشارات اساطیر میگذرد و امروز درخت تنومندی شده که بخاطرش باید از دو پسر آقای جربزهدار یعنی بابک و بهداد تشکر کنیم. این دو، نقش بسزایی در شکلگیری نقش اساطیر و فعالیتش دارند.
وی افزود: در موسسات غیرخصوصی باید نیرو و هزینه فراوانی صرف شود تا موسسه به موفقیت برسد. اساطیر از زمان فعالیتش تا امروز 700 عنوان کتاب چاپ کرده و این پدر و پسرانش کار را چند نفره پیش بردهاند.
این پژوهشگر گفت: نکته مهم درباره عبدالرحیم جربزهدار، عشق او به کتاب است. او دیروز از ساعت 9 صبح تا هشت شب در نمایشگاه بود و در نهایت 10 کارتن کتاب با خود برد. کتابخانه ایشان دو طبقه از کتابخانه ساختمان کریمخان است و همان کتابخانه ایران شناسی است. همین کتابخانه نشان میدهد آقای جربزهدار چقدر به تاریخ و تمدن ایرانی اسلامی ما و تاریخ هفت هزار ساله ایران علاقه مند است. رفتار او عمق توجه به فرهنگ ایرانی اسلامی را نشان میدهد.
جمشید کیانفر پژوهشگر و ناشر، دیگر سخنران این مراسم بود که به خاطرهگویی از عبدالرحیم جربزهدار پرداخت.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ اردیبهشت آغاز شده و تا ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی(ره) ادامه خواهد یافت. همزمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقهمندان فراهم کرده است.