
توسعه منوط به اصل قرار دادن نهاد علم است
1404/02/24-20:26
استاد اقتصاد معتقد است عدمتعادل در جامعه ما به این دلیل است که نهاد علم را اصل قرار ندادیم و به همین دلیل به توسعه دست نیافتیم.
به گزارش ستاد خبری سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، نشست فرهنگی بانکداری اجتماعی و توسعه فرهنگی جامعه با نگاهی به فعالیتهای بانک ملی در حمایت از فرهنگ و عدالت فرهنگی برگزار شد.
میثم موسائی در این نشست تصریح کرد: تیراژ کتاب در کشورهایی با یکسوم جمعیت ما بسیار کمتر است و تیراژ کتاب جدی به ۱۰۰ نسخه رسیده است.
وی بیان کرد: عباسمیرزا و امیرکبیر پی بردند که برتری تکنولوژی ما را به شکست در مقابل روسیه رساند. در زمان شاه اسماعیل صفوی نیز شکست در مقابل دشمن بهدلیل برتری علمی آنها بود.
وی افزود: تا زمانی که علم محور قرار نگیرد، مجلس، آموزش و پرورش و دولت ما دچار آشفتگی است. ویژگی کشورهای در حال توسعه همین بینظمی است؛ چراکه حبلالمتینی که بتوانیم به آن چنگ بزنیم نداریم.
این استاد دانشگاه با اشاره به نقش قوانین در توسعه افزود: ما در قوانین نیز با مشکلات جدی مواجهیم و برخی از قوانین تناسبی با نیاز روز جامعه ندارد.
موسائی معتقد است در دنیای امروز که نظام سرمایهداری حرف اول را میزند و بانکداری از دل نظام سرمایهداری بیرون آمده و همهچیز اقتصاد و سود شده است، بانکها جنبههای اخلاقی و محیط زیستی جامعه را نتوانستند رعایت کنند، مشکلات بسیاری به وجود آمد.
وی افزود: نتیجه این شد که بانکها در خدمت رفاه عمومی و بهبود زندگی شهروندان فعالیت ندارند. در اروپا به این نتیجه رسیدند نمیتوانند به این روش ادامه دهند و لازم است به جنبههای اجتماعی بانکها توجه کنند.
وی یادآور شد: امروز سؤال این است که کدام بانک به حفظ محیطزیست کمک میکند؛ کدام یک فقر را از بین میبرد؛ کدامیک طبقات کمبرخوردار را حمایت میکند. بانکداری اجتماعی به این معناست که در کنار اقتصاد، سایر ضرورتها و توجه به اجتماع دیده شود.
استاد اقتصاد تصریح کرد: وقتی بانکی بهسختی یک وام ازدواج میدهد، بانکی غیراجتماعی است و بانکداری اجتماعی صرفاً هدف اقتصادی را دنبال نمیکند.
موسائی به ضرورت سازگار کردن اهداف اقتصادی و اجتماعی و توجه به توسعه پایدار اشاره کرد و گفت: در این راستا باید کار فرهنگی انجام شود که فقط به حرف نیست و باید در جامعه نهادینه شود.
وی با ذکر مثالی گفت: یکی از شاخههای انسجام اجتماعی، اعتماد اجتماعی است. ما وقتی به دولت اعتماد داریم، قوانین را رعایت میکنیم. وقتی مسئلهای به فرهنگ تبدیل شد، رعایت میشود.
این استاد دانشگاه معتقد است ویژگی اصلی کشورهای در حال توسعه عدم تعادل است. اگر نهاد علم نباشد، همین وضعیت ادامه خواهد یافت. در اروپا رنسانس در واقع جایگزین کردن علم با سلیقه و خرافات بود و امروز میتوان ثمرات آن را دید.
موسائی تأکید کرد: متأسفانه در جامعه ما هنوز علم جایگاهی ندارد و برای حل مشکلات به سراغ متخصص و کارشناس مربوطه نمیروند.
این استاد دانشگاه با تأکید بر نقش دولت در فرهنگسازی ادامه داد: همچنین آموزش و پرورش و قوانین و همه نهادها باید در امر نهادینه کردن علم اقدام کنند. اگر به کتاب احترام میگذاریم، به این دلیل است که مهمترین ابزار علم شمرده میشود و این تفکر باید در تمامی ارکان جامعه نهادینه شود.
وی در خصوص راهکار حمایت بانک از توسعه فرهنگی گفت: ما طرح تأمین مالی خرد داریم که به نوعی حمایت از شغلهای کوچک و کاهش فقر باشد. یا حمایت از ناشران، بنگاههای حامی اقشار کمبرخوردار، مؤسسات آموزشی میتواند مؤثر باشد.
موسائی اضافه کرد: حتی بهره پایین بانکی، حمایت از تعاونیها و اشتغال جوانان و وامهای قرضالحسنه میتواند منجر به تأثیرات اجتماعی و فرهنگی شود.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ اردیبهشت آغاز شده و تا ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی(ره) ادامه خواهد یافت. همزمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقهمندان فراهم کرده است.