
پیوستن به قانون کپی رایت؛ منفعت یا ضرر
1393/02/13-10:39
نشست «کپی رایت؛ منافع و مضرات رعایت آن برای ایران» در سومین روز از بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در بخش بینالملل سرای اهل قلم برگزار شد.
به گزارش ستاد اطلاعرسانی بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، میهمانان این نشست «علی شجاعی صائین» مدیر اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، «عباس حسینینیک» رئیس شورای حمایت از حقوق تالیف و نشر و «محمود آموزگار» دبیر اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران بودند.
سخنرانیهای این نشست که در غرفه آژانس ادبی غزال برگزار شد، با محوریت پیوستن ایران به قانون کپی رایت و فرصتها و چالشهای پیش روی آن انجام شد.
آموزگار برپایی نمایشگاه کتاب را از دستاوردهای انقلاب فرهنگی دانست و گفت: نمایشگاه فرصتی برای تامین منابع علمی و آموزشی برای جوانان و دانشجویان است.
دبیر اتحادیه ناشران افزود: یکی از معضلات ایران در پیوستن به قانون کپی رایت، پایین بودن ساز و کارهای نشر ایرانی است.
به گفته وی، نشر ایران تعاملات بینالمللی ندارد و نمی تواند از کتابهای ناشران خارجی حراست کند.
آموزگار در پایان سخنانش گفت: یکی از علل محدودیت نشر در ایران محدود کردن آن به حوزه جغرافیایی ایران است و این امر مخاطب جهانی را در نظر نمیگیرد.
حسینینیک در پاسخ به این پرسش که آیا میتوان کپی رایت را در حوزه کتابهای علمی و ادبی از هم جدا کرد، گفت: قانون اولیه کپی رایت در ایران در اصل از آثار ادبی و هنری حمایت میکند. در سال 1348 کتابهای علمی نیز به این قانون اضافه شدند.
وی افزود: عمدتاً کشورهای جهان سوم از عضویت در کنوانسیونهای بینالمللی خاطره خوشی ندارند، اما باید توجه داشت که در این قانون، طرف ما دولتهای خارجی نیستند.
حسینینیک در پایان سخنانش گفت: اگر ایران با پذیرش خود به عنوان کشور در حال توسعه وارد پیمان شود، پیوستهای مادههای قانون کپی رایت در مورد آن صدق میکنند و محدودیت هایش در زمینه کپی رایت کمتر میشوند.
وی افزود: به دلیل نبود نظارت بر نشر داخلی، همزمان شاهد ترجمههای زیاد و بیکیفیت از متنها هستیم و این موضوع، وضعیت نشر در ایران را تنزل میدهد.
شجاعی صائین نیز در سخنانش گفت: باید مقدمات عضویت در پیمان بینالمللی را پذیرفت.
مدیر اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: با فراهم کردن بسترهای داخلی میتوان ضرر ناشران را به حداقل رساند، گرچه عضویت در پیمان کپی رایت تبعاتی هم به دنبال دارد.
وی اظهار کرد: ما میتوانیم با پیوستن به پیمانهای متقابل با بعضی از کشورها، با آثار ادبی آنها آشنا شویم و درهای فرهنگی را کمکم به روی جهان باز کنیم.
بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از 10 تا 20 اردیبهشت در مصلای بزرگ امام خمینی (ره) برپاست.