در سراي اهل قلم كارنامه نشر عنوان شد

فرهنگ استفاده از منابع ديجيتال در كشور پايين است

1389/02/21-08:30

نشست «مديريت نشريات ديجيتال» عصر دوشنبه20 ارديبهشت در سراي اهل قلم كارنامه نشر برگزار شد. در اين نشست عنوان شد، فرهنگ استفاده از منابع ديجيتالي در كشور بسيار پايين است و بايد با يك مديريت يكپارچه هدايت شود.

به گزارش ستاد خبري سراي اهل قلم، اين نشست با سخنراني اميررضا اصنافي، دانشجوي دكتري و عضو هيات علمي، حميد محسني، مدرس دانشگاه و مدير انتشارات نشر كتابدار و مريم اسدي، دانشجوي دكتري و رييس گروه خدمات كتابداري و اطلاع‌رساني دانشگاه صنعتي شريف برگزار شد.
 
عباس رجبي، رييس بخش اطلاع‌رساني دانشگاه امام صادق(ع) دبير اين نشست بود.
 
در ابتداي اين نشست، محسني به مجلات الكترونيكي و چالش‌هاي آن پرداخت و افزود: تغيير، يكي از ويژگي‌هاي خاص منابع الكترونيكي است. اين تغيير عظيم و تاثيرگذار بود و سبب شد تغييراتي هم در فرايند كاري كتابخانه‌ها و كتابدارن ايجاد شود. اين مسير كه الان وجود دارد موجب شده فضاهاي فيزيكي كتابخانه‌ها با پرسش مواجه شوند.
 
وي با بيان اينكه كتابداران واكنش به موقعه‌اي نسبت به اين تغيير از خود نشان نداده‌اند، گفت: تغييري كه در اين عرصه رخ داد آنقدر عميق بود كه ضروري به نظر مي‌رسيد در آموزش‌ها تغييراتي ايجاد شود كه اين اتفاق رخ نداد و موجب چالش شد.
 
محسني اضافه كرد: در حالي كه برخي منابع ديجيتال تجاري الان رايگان عرضه مي‌شوند ما هنوز در اين زمينه ضعف داريم و تغييرات را هدايت نمي‌كنيم؛ چون از اين منابع شناخت نداريم و به عنوان يك مانع با آن برخورد مي‌كنيم. بايد در اين زمينه آموزش ببينيم و تغييرات اطراف را شناسايي كنيم.
 
در ادامه، اسدي نشريات الكترونيكي را يكي از مهمترين ابزارهاي اطلاع‌رساني دانست و گفت: نشريات الكترونيكي يكي از مهمترين منابع و از عناصر مهم اطلاعات محسوب مي‌شوند و جديدترين يافته‌هاي علمي را ارايه مي‌كنند.
 
وي افزود: در سال 1990 نشريات الكترونيك رشد پيدا كردند. بيش از 40درصد بودجه به نشريات الكترونيكي ديجيتال اختصاص پيدا كرد.
 
اسدي توضيح داد: در حالي كه علوم در حال تخصصي شدن و نشريات رو به افزايش اند لازم است شناخت دقيقي از محيط و شرايط به وجود آمده داشته باشيم.
 
وي ادامه داد: با چشم‌انداز دقيق و خط مش مدون بايد با چالش‌هاي به وجود آمده روبه‌رو شد تا اين تغييرات به نحو درست هدايت شوند. بايد تغييرات را شناسايي كنيم، تحمل داشته باشيم، بدانيم كاربرها چه مي‌خواهند و ناشران مختلف را يكپارچه و تقويت كنيم.
 
به اعتقاد اسدي، كمبود بودجه، كوتاه بودن مدت مديريت‌ها، عدم آگاهي فارغ‌التحصيل و نحوه قرارداد بستن‌ها، نبود يك نظام رايانه‌اي در بحث انتخاب و تهيه، موجب معضلات فراواني در اين زمينه شده اند.
 
وي، نقش كتابدار را در سازماندهي اين موضوع مهم دانست و گفت: كتابدار بايد آموزش لازم را در اين زمينه ديده باشد و با فعاليت مداوم به جست‌وجوگران كمك كند. فرهنگ استفاده از منابع ديجيتالي در كشور بسيار پايين است و بايد با يك مديريت يكپارچه هدايت شود.
 
اصنافي در ادامه اين نشست، افزود: كتابدارن بايد از اين تغيير استقبال كنند و به دنبال چالش‌ها بروند تا بحران ايجاد نشود.
 
وي گفت: هر شخصي با هر تخصصي و هر تجربه‌اي مي‌تواند يك وب سايت داشته باشد و نشريه ديجيتال درست كند. چالش اساسي كيفيت اين مطالب است كه گزينش آن بسيار اهميت دارد.
 
اصنافي افزود: در محيط وب به هر زباني مطلب وجود دارد بايد معيار داشته باشيم تا اصولي و نظام‌مند از اين قضيه استفاده كنيم. عنوان مشخص، دارا بودن فهرست مندرجات، نام نويسندگان مقالات، فهرست منابع و خط مش مناسب از جمله معيارهاي اند كه مي‌توان در مواجهه با اين نشريات به كار برد.
 
وي معتقد است، كتابداران در استفاده از ابزارهاي نوين بسيار محافظ كارند و منابع الكترونيكي را جدي نمي‌گيرند و اگر قرار باشد كاري انجام شود، موجي شكل مي‌گيرد و ثباتي وجود ندارد.
 
اصنافي گفت: كتابدارن بايد با تكنولوژي روز كتابداري آشنا شوند و در شناساندن منابع الكترونيكي به خود و ديگران نقش بسزايي داشته باشند.
 
وي اضافه كرد: سال‌هاست كتابخانه‌هاي غرب با منابع ديجيتال كار مي‌كنند و طي ده سال اخير توانسته‌اند، راهنمايي جامع از اطلاعات موجود داشته باشند.
 
 

به ما بپیوندید: