در نشست سراي اهل قلم عنوان شد

«تفسير كتاب‌الله»، بخشي از ميراث تشيع است

1389/02/23-08:30

در نشست رونمايي از «تفسير كتاب‌الله» كه غروب روز گذشته در سالن سراي اهل قلم نمايشگاه كتاب برگزار شد، رييس كتابخانه مجلس شوراي اسلامي از اين اثر به عنوان بخشي از ميراث تشيع ياد كرد و با بيان ضرورت زنده‌نگه‌داشتن اين ميراث، گفت: بايد با احياي اين انديشه‌ها، پرچم‌دار خرد و عقل‌گرايي در جهان اسلام شويم.

به گزارش ستاد خبري سراي اهل قلم بيست و سومين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران، اين برنامه از ساعت 17 بيست و دوم ارديبهشت ماه با حضور حجت‌الاسلام دكتر رسول جعفريان، رييس كتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي، حجت‌الاسلام مصطفي مهدوي‌راد، محمدكاظم رحمتي، كارشناس نسخ خطي، سيدمحمد عمادي حائري، پديدآورنده و مصصح اثر و احسان‌الله شكراللهي، دبير نشست برگزار شد.
در ابتداي اين برنامه، محمد عمادي‌حائري توضيحاتي را درباره نحوه برگزيدن و معرفي اين اثر در قالب چاپ عكسي آن عنوان داشت، سپس حجت‌الاسلام دكتر رسول جعفريان، رييس كتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي از اين كتاب به عنوان بخشي از ميراث تشيع ياد كرد كه مطالب فراواني را درباره معتزله عنوان مي‌كند و اظهار داشت: ميراث معتزله، ميراث سنگيني است كه از طريق اين آثار به ما رسيده و نسخه‌هاي موجود آن در ايران بسيار اندك اند.
وي با بيان اين كه در اين مسير در آغاز راهيم و بايد با دست كشيدن از كارهاي تكراري به احياي فضاهايي كه در دوره‌اي از تاريخ ما وجود داشته‌اند، بپردازيم. گفت: نبايد اجازه دهيم فرهنگ شيعه، فرهنگ محدودي باقي بماند كه از آن به مثابه يك فرقه ياد شود.
حجت‌الاسلام جعفريان با تاكيد بر اين كه با فعاليت در اين مسير بايد پرچم‌دار خرد و عقل‌گرايي در جهان اسلام شويم، گفت: بررسي و احياي چنين آثاري با فراهم ساختن انتشار تشيع در فضايي بزرگتر، نشان مي‌دهد كه شيعه چه‌گونه فرهنگ عظيمي است و از چه پشتوانه‌هايي برخوردار است.
در ادامه، حجت‌الاسلام مصطفي مهدوي راد، نويسنده و كارشناس حوزه‌هاي نوشتاري ديني با اشاره به اين كه «تفسير كتاب‌الله» علاوه بر تبيين مطالبي از فرقه معتزله، نكات بسياري درباره زيديان را دربردارد، گفت: اين موضوع كه هر ديدگاه و فرقه‌اي را از نگاه خود آنان به درستي بشناسيم، از اهميت والايي برخوردار است. اثر مهمي نظير اين كتاب، حقايق بزرگي را درباره موضع‌گيري‌ها و انديشه‌هاي آنان از نگاه خودشان در اختيار ما قرار م‌ي دهد كه بسيار ارزشمند و به دور از قضاوت‌هاي پيراموني است.
در ادامه، محمدكاظم رحميت، كارشناس تاريخي و آثار اين حوزه، با بيان اهميت تحقيق درباره زيديه، به ضرورت پژوهش در متون كهن و فرقه‌ها پرداخت و ارزش تحقيق بر مبناي دسترسي به اين آثار را بازگوكرد.
سپس، احسان‌الله شكراللهي، دبير نشست، با بيان فعاليت‌هاي كتابخانه مجلس در حوزه‌هاي گوناگون اظهار داشت: اين مركز با گردآوري نسخه‌هاي خطي و كهن، تنها به چاپ عكسي آنها اكتفا نمي‌كند، بلكه پژوهش، تصحيح، تفسير و فعاليت‌هاي متن‌پژوهشي از ديگر اقداماتي‌اند كه در آن زمينه‌ها گام برمي‌دارد.
همچنين، سيدمحمد عمادي حائري كه پژوهش اين اثر را برعهده داشت و تدوين و بازچاپ اين كتاب زير نظر او صورت گرفت، به ايراد نكاتي درباره اهميت پژوهش درباره زيديان در تاريخ اسلام پرداخت و اظهار داشت: برخلاف فرقه‌هاي اماميه و اسماعيليه، زيديان در ايران در مناطق خاصي رشد كردند و به طور تقريبي از قرن هفتم به بعد به منطقه گيلان متمايل شدند. درباره اين تحولات جغرافيايي كه تغييراتي را در گويش و ساير زمينه‌ها ايجاد كرده است، اطلاعات فراواني در اختيار نداريم، در چنين شرايطي اين كتاب مي‌تواند اطلاعات فراواني را در حوزه‌هاي مختلف در اختيار پژوهشگران قرار دهد.
وي درباره اهميت پژوهش و بررسي اين نسخه عنوان داشت: از نظر نسخه‌شناسي اين اثر و همگنان آن به اطلاعات جالبي در حوزه آموزش، ترجمه و كتابت در دوره‌هاي گوناگون اشاره دارند. پژوهشگران مختلف از جنبه‌هاي گوناگون ديني، تفسيري، تاريخ‌نگاران حوزه كلام معتزله و فرقه زيديه، مي‌توانند از اين كتاب به مثابه منبعي ارزشمند استفاده كنند. همچنين اين كتاب براي پژوهشگران گويش‌ها محلي جنوب درياي خزر ـ كه در بسياري از حاشيه‌نويسي‌هاي كتاب آثاري در اين حوزه ديده مي‌شود‌ ـ اطلاعات سودمندي را دريابند.
نشست تخصصي رونمايي و بررسي «كتاب الله» غروب روز گذشته(22 ارديبهشت ماه) با حضور جمعي از مسوولان كتابخانه مجلس و علاقه‌مندان به حوزه‌هاي تفسيري و قرآني در سراي اهل قلم بيست و سومين نمايشگاه كتاب تهران برپا شد.
 
 

به ما بپیوندید: