در كارگاه آموزشي«روزنامه نگاري در حوزه كتاب » عنوان شد

ضرورت كسب مهارت هاي خاص توسط خبرنگاران حوزه كتاب

1390/02/16-08:30

كارگاه" روزنامه نگاري در حوزه كتاب"، پيش از ظهر امروز، جمعه 16ارديبهشت ماه، با حضور مهران بهروز فغاني و حميد باباوند، دو تن از روزنامه نگاران حرفه اي، در سالن كارنامه نشر سراي اهل قلم بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران برگزار شد.

به گزارش ستاد خبري سراي اهل قلم نمايشگاه كتاب تهران، بهره‌گيري از تاكتيك‌هاي مختلف خبرنويسي و افزايش دايره لغات خبرنگار مي‌تواند سبب ارايه مطالبي از سوي وي در چارچوب خط قرمز‌هاي حوزه كتاب و در نتيجه شنيده شدن صداي ناملايمت‌هاي اجتماعي داخلي و جهاني موجود شود، اين موضوع از جمله مسايل كاربردي بود كه از سوي مهران بهروز فغاني و حميد باباوند دو تن از روزنامه نگاران با تجربه حوزه كتاب در كارگاه آموزشي «روزنامه نگاري حوزه كتاب» مطرح شد.

در ابتداي اين كارگاه آموزشي كه در سالن كارنامه نشر سراي اهل قلم بيست‌و چهارمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران برگزار شد، حميد باباوند با بيان اين كه روزنامه نگاري حوزه كتاب پيوستن سه شاخه، تخصص يا دانش، تكنيك و فن به يكديگر است به معرفي حوزه كتاب و نقش و جايگاه آن در رسانه پرداخت.

پس از وي، مهران بهروز فغاني به ارايه بخش‌هاي مختلف و كليدي حوزه كتاب براي روزنامه نگاران و علاقمندان اين حوزه پرداخت و گفت: نخستين بخش روزنامه نگاري در اين حوزه شناخت و كسب دانش لازم نسبت به حوزه فعاليت خبرنگار است.

وي به مراحل و دست‌اندركاران چاپ يك كتاب اشاره كرد و اظهار داشت: تمام مراحل انتشار يك اثر بايد از سوي شخصي آگاه به حوزه كاري خود كه بر موضوعات مختلف آن اشراف دارد انجام شود، اين در حالي است كه با توجه به متنوع بودن موضوعات چاپ كتاب، بسياري از دست‌اندركاران اين حوزه به ويژه در چاپخانه‌ها متخصص نيستند.

فغاني افزود: خبرنگاران اين حوزه بايد مهارت‌هاي خاصي را كسب كنند، متاسفانه امروزه خبرنگاران در هر رسانه‌اي از فرم‌هاي خبرنويسي ثابتي استفاده مي‌كنند و اين امر سبب پرورش آگهي نويس خبري شده است نه روزنامه‌نگار.

در ادامه، حميد باباوند درباره سياست انديشي و تدبير خبرنگاران در اين حوزه بيان كرد: جريان سازي و گرفتن ذره‌بين دقت در تمام حوزه‌هاي چاپ يك اثر، وظيفه خبرنگار است كه اين امر با شناخت نسبت به تمام زاويه‌هاي معلوم و نامعلوم حوزه خودش به وجود مي‌آيد.

وي تصريح كرد: براي اعمال سياست انديشي‌ها در حوزه كتاب از سوي روزنامه‌نگار، وجود انديشه‌هاي واحد لازم است كه از مهم‌ترين آن‌ها مي‌توان به منتقل كردن نياز‌هاي جامعه به ناشران و اهالي انتشار كتاب اشاره كرد.

كارگاه مذكور با ارايه مثال‌هاي مختلف داخلي و خارجي از سوي سخنرانان، سرنخ‌هاي مناسبي را ارايه كرد و همچنين با بيان موضوعات مختلف شناخت روزنامه نگاري در حوزه كتاب، توانست ارتباط مناسبي با حاضران برقرار كند.

باباوند، نقش پر رنگ دولت را در چاپ كتاب از نقص‌هاي اين حوزه عنوان كرد و گفت: حضور دولت در چرخه اقتصادي كتاب باعث تخريب اين حوزه خواهد شد، زيرا كتاب‌هايي كه با نقش دولت منتشر مي‌شوند در زماني كم از چرخه كتاب حذف و به بهره‌مندي نمي‌رسند كه اين امر سبب از ميان رفتن موقعيت‌هاي چاپ كتاب‌هايي از اين دست در ناشران خصوصي مي‌شود.

فغاني در ادامه اضافه كرد: سرمايه‌گذاري و ليتوگرافي از جمله موضوعاتي اند كه خبرنگاران با توجه به امتياز‌ها و آسيب‌ها بايد شناخت مناسبي از آن‌ها كسب كنند زيرا خبرنگاري كه دراين حوزه اطلاعات مناسبي نداشته باشد را نمي‌توان خبرنگار ناميد.

وي به كمبود آژانس‌هاي ادبي در كشورمان و به فوايد حضور آن ها اشاره كرد كه از جمله آن ها مي‌توان، كار آفريني در صنعت نشر، تقسيم كار، توسعه بازار و معرفي نويسندگان به جهان و در نتيجه جهاني شدن آثار را نام برد.

 در پايان، موضوع نقد كتاب مطرح شد كه پرداختن به آن بر عهده حميد باباوند قرار گرفت و وي اظهار داشت: ناشران مي‌توانند از روزنامه‌نگار و خبرنگار حوزه كتاب با توجه به تخصص و شناخت آن‌ها از اين حوزه براي فعاليت خود بهره‌گيرند، زيرا نقد و بررسي كتاب از سوي رسانه همگام با چاپ و عرضه آن در بازار خواهد بود و واكنش رسانه‌ها نسبت به كتاب  از جمله عوامل تاثير گذار در فروش آن است.

 وي همچنين گفت: براي نگارش يك نقد بايد به نوع و سياست‌هاي رسانه توجه ويژه‌اي كرد و همچنين اخلاق حرفه‌اي خبرنگاري را نيز در نظر گرفت.

 

 

به ما بپیوندید: