نكوداشت بزرگ مرد حقوق اسلامي در سراي اهل قلم

1390/02/24-08:30

نشست «بزرگداشت مرحوم دكتر ابوالقاسم گرجي» با حضور دكتر آيت‌الله مصطفي محقق داماد، دكتر حسين صفايي و دكتر محمد‌حسين ساكت عصر روز جمعه 23اديبهشت ماه، در سراي اهل قلم بيست‌و چهارمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران برگزار شد.

به گزارش ستاد خبري سراهاي اهل قلم نمايشگاه كتاب، دكتر محمد حسين ساكت، اين نشست را با ارايه زندگينامه‌اي از مرحوم استاد گرجي آغاز و به تعدادي از آثار وي اشاره كرد.

وي گفت: مرحوم گرجي استاد حقوق و فقه دانشگاه تهران بوده كه به تازگي در پي بيماري كه بيش از دو سال خانه نشينش كرده بود، به رحمت ايزدي شتافت، اما آثار فاخري را از خود برجاي گذاشته است.

وي بيان كرد: استاد گرجي به دليل قدرت ادب نفس و احترام به شاگردان خود از محبوبيت بسياري در  ميان شاگردان، دانشجويان و همكارانش برخوردار بود و اين احترام همچنان باقي‌ خواهد ماند.

 حوزه تدريس استاد گرجي در ابتدا فقه و اصول بوده كه در آن تخصص داشت و پس از آن به حقوق روي آورد و در اين راستا، مقالات و كتاب‌هاي بسياري را نگارش كرد و تصحيح‌ چند اثر تخصصي را نيز ميان افتخاراتش مي‌توان ديد.

در ميان اين آثار فاخر؛ نقدي نظرم را جلب كرد كه بسيار ارزشمند بود؛ زيرا كتاب «تاريخ پيامبر اسلام» اثر مرحوم آيت‌لله محمد ابراهيم آيتي با بهره‌گيري از علم و مهارت استاد گرجي، تصحيح شده و همچنين كتابي درباره تاريخ فقه شيعه گردآوري كرده كه در نوع خود بي‌نظير است.

در ادامه، آيت‌الله مصطفي محقق داماد درباره سير علمي آن استاد توضيح داد و گفت: ادبيات عرب را در تهران و در دوران نوجواني و جواني فرا گرفت؛ به قم رفت تا الهيات و فقه بياموزد. پس از آن به نجف سفر كرد تا تحصيلات تكميلي را بگذراند، اما در چند قدمي كسب رتبه مجتهدي به تهران بازگشت و در دانشكده الهيات به تحصيل پرداخت و  در مدرسه مروي به تدريس مشغول شد.

وي ضمن بيان اين كه استاد گرجي در زبان عربي مهارت ويژه‌اي داشت، افزود: ايشان پس از چند سال در دانشكده ادبيات دانشگاه تهران به تدريس ادبيات عربي مشغول شد و چندي پس از آن به دانشكده الهيات نقل مكان كرد و به عنوان استاد به عضويت هيات علمي اين دانشكده در آمد.

محقق داماد به اعتقادات مرحوم دكتر گرجي اشاره كرد و گفت: وي علاقمند به بحث و گفت‌و گو درباره مسايل تخصصي بود و كمتر حرف ديگران را بدون دليل و برهان مي‌پذيرفت. همچنين با اراده محكم و شخصيت با ثباتي كه در او ديده مي‌شد، هيچ توصيه و رفاقتي در كار وي نفوذ نداشت.

دكتر حسين صفايي نيز در ادامه از دوستي 40 ساله خود با استاد گرجي گفت و اظهار داشت: پس از تحصيل در رشته فلسفه و كلام، در دانشكده الهيات دانشگاه تهران مشغول به تدريس شد و به عضويت هيات علمي اين دانشكده در آمد و پس از مدتي به صورت حق‌التدريس به دانشكده اقتصاد اين دانشگاه آمد و در مدتي كوتاه به اين دانشكده منتقل شد.

دكتر صفايي كه خود 39 سال عضو هيات علمي دانشكده حقوق دانشگاه تهران بوده، از فعاليت‌هاي بي‌نظير استاد گرجي و ارايه تحقيقات كاربردي و ارزشمند وي در رشته حقوق سخن گفت و تصريح كرد: از جمله اين آثار مي‌توان به، تعهدات ناشي از قرار داد در حقوق اسلامي، قياس در حقوق اسلامي، حقوق جزاي اسلامي، حقوق و قصاص و ديات اشاره كرد.

 وي در پايان بيان كرد: مرحوم گرجي در حوزه‌هاي اجرايي دانشگاه تهران نيز فعاليت‌هاي ارزشمندي داشته است؛ سابقه مديريت دانشگاه تهران، مديريت گروه حقوق، مديريت بخش حقوق اسلامي  موسسه تطبيقي حقوق را در پرونده كاري خود دارد.

 

به ما بپیوندید: