با حضور نظريه پرداز اين نظريه در كارنامه نشر

نظريه «مصلحت در فقه اماميه»بررسي شد

1390/02/24-08:30

نظريه مصلحت در فقه اماميه حاصل انديشه‌هاي «ابوالقاسم عليدوست» با استناد به آيات الهي در سالن كارنامه نشر بررسي شد.

به گزارش ستاد اطلاع‌رسانی بيست و چهارمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران، حجت‌الاسلام ابوالقاسم عليدوست در جلسه نقد و بررسي اثر خود گفت: مصلحت در فقه اماميه برحسب دلالت آيات قرآن و روايات متعدد و عقل سليم تابع مقاصد است.وي گفت: منظور از شريعت فراميني است كه خداوند براي انسان مقدر كرده است. شريعت تابع مقاصد و مفاهيمي است و در كتاب‌هاي متعدد و آثار عالمان دين اين مقاصد ديده مي‌شود و با عنوان شريعت احكام بر مفاهيم تاكيد دارد.وي افزود: در اينجا ما در مقابل عقايد اشاعره ايستاده‌ايم، زيرا آنها معتقدند كه فرامين الهي تابع مصلحت نيست و فعل خداوند از هيچ ساختار و چارچوبي متابعت نمي‌كند و آزاد و رهاست.

 

حجت‌الاسلام عليدوست خاطر نشان كرد: در مقابل انديشه اشاعره ما در فقه اماميه معتقديم احكام الهي تابع مصلحت هستند و دانش ما مبتني بر كشف شريعت است و نمي‌توان در آن مصلحت را ناديده گرفت.

وي گفت: فقيه عهده‌دار كشف شريعت است و فقه دانشي است كه به دنبال دستيابي به شريعت است و نمي‌تواند نسبت به عنصر مصلحت بي‌تفاوت باشد.

نويسنده كتاب نظريه مصلحت در فقه اماميه بااشاره به اين نكته كه فقها مسئوليت بزرگي دارند، گفت: پرسش‌هايي چون راهكارهاي استفاده از مصلحت، مكان استفاده از مصلحت و چگونگي استفاده فقهاي شيعه از مصلحت مطرح مي‌شود و در اينجاست كه فقها بايد پاسخگو باشند.

وي افزود: در طول تاريخ دو برخورد متفاوت با مقوله مصلحت از جانب فقها صورت گرفته است كه در برخورد اول عده‌اي با اقبال مطلق و استفاده گسترده از مصلحت بهره‌ برده‌اند و عده‌اي ديگر با موضع‌گيري سلبي آن را كنار نهاده‌اند

عليدوست ادامه داد: مصلحت به عنوان سند استنباط در كنار قرآن، سنت، عقل و اجماع قرار مي‌گيرد و بايد با رجوع به درون شريعت  نهادها و عناصر مصلحت شرعي را بيان كنيم.

وي در پايان گفت: براي رسيدن به مصلحت شرعي دو راه عقل و يا مراجعه به آيات قرآن وجود دارد.

 

 

 

به ما بپیوندید: