برگزاري نشست «شيعه‌شناسي» در نخستين روز نمايشگاه كتاب

كتابي كه هر 17 روز يك چاپ آن منتشر شد

1391/02/14-08:30

نشست «شيعه‌شناسي» با محوريت بررسي كتاب «نقش شيعه در تمدن ايران و اسلام» نوشته علي‌اكبر ولايتي در نمايشگاه كتاب تهران برگزار شد. اين اثر كه در فاصله يك سال، به چاپ پانزدهم رسيد، در آينده نزديك به چند زبان ترجمه خواهد شد.

به گزارش ستاد خبري سراي اهل قلم بيست و پنجمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران، نشست شيعه‌شناسي عصر امروز، 13 ارديبهشت در سراي اهل قلم نمايشگاه كتاب تهران برگزار شد.
در اين نشست، علي‌اكبر ولايتي، نويسنده كتاب «نقش شيعه در تمدن ايران و اسلام»، آيت‌الله سيدمهدي خاموشي، رييس سازمان تبليغات اسلامي، احمد نثاري، رييس انتشارات اميركبير، رضا پورحسين، مديرعامل شبكه مستند و فريد قاسملو، پژوهشگر كتاب «نقش شيعه در تمدن ايران و اسلام» حضور داشتند.

آيت‌الله خاموشي، اين كتاب را شامل بررسي كامل و موجزي از گروه‌هاي مختلف شيعي دانست و گفت: اين كار آغاز خوبي براي كار در حوزه تمدن شيعي است و اميدوارم ادامه پيدا كند. آقاي ولايتي با مطالعات جامعي كه دارد، اين امكان را به وجود مي‌آورد كه به كمك همكارانش، مجموعه‌هاي ارزشمندي بيافريند.

سپس ولايتي گفت: كتاب «نقش شيعه در تمدن ايران و اسلام» در فاصله يك سال و چند ماه كه از انتشارش مي‌گذرد، به چاپ پانزدهم رسيده است. اين كتاب 1200 صفحه‌اي كاملا مستند شده و سرشار از اعلام، اسامي و تاريخ‌هاست.

وي درباره محتواي اين اثر گفت: در اين كتاب، خدمات انديشمندان شيعه در حوزه‌هاي مختلف رياضي، فيزيك، فلسفه، پزشكي، حكمت، كلام، تاريخ و جغرافي را در گروه‌هاي علوم تجربي، دقيقه و انساني بازگو كرده‌ايم. انديشمنداني كه به معرفي آن‌ها پرداخته‌ايم تنها شيعيان نيستند و اهالي سنت ارادتمند به ائمه(ع) را نيز دربر مي‌گيرند. هيچ شاعر بزرگ غيرشيعه‌اي نيست كه به اهل بيت(ع) ابراز ارادت نكرده باشد.

ولايتي، گردآوري و مستند كردن اين اطلاعات را سبب روشنگري ذهن جوانان شيعه و مردم ساير ملل دانست و گفت: اقداماتي براي ترجمه اين كتاب به زبان‌هاي ديگر صورت گرفته است كه اميدواريم به سرانجام برسد.

وي به كتاب «نقش ايرانيان در تمدن اسلامي» كه در دست تاليف دارد اشاره كرد و گفت: اين اثر حدود 3 هزار صفحه را شامل مي‌شود.

سپس قاسملو درباره «نقش ايرانيان در تمدن اسلامي» توضيح داد: از اواخر سال 86 انتشار دو كتاب 500 صفحه‌اي درباره دو موضوع با عناوين «نقش شيعه در فرهنگ و تمدن اسلامي و ايراني» و «نقش ايران در فرهنگ و تمدن اسلامي و ايراني» در دستور كار قرار گرفت. اين امكان از سوي شوراي انقلاب فرهنگي به وجود آمد كه هر يك از كتاب‌ها به صورت گزارش در اختيار اين شورا قرار گيرند.

وي درباره روند تدوين كتاب «نقش شيعه در فرهنگ و تمدن اسلام و ايران» توضيح داد: ابتدا ساختار پژوهش تعريف شد و پس از آن يك كار پيمايشي صورت گرفت تا در جريان تدوين كتاب به سمتي برويم كه مطالعات كمتري در آن حوزه انجام گرفته است. در جريان اين تحقيق متوجه شديم كه در علوم طبيعي و دقيقه نسبت به موضوع فلسفه و حكمت پژوهش‌هاي كمتري انجام شده‌اند، به همين دليل بيشتر به همين حوزه‌ها پرداختيم. اين كتاب در حدود يك سال 15 بار تجديد چاپ شده است، يعني به طور متوسط هر هفده روز يك چاپ منتشر شده است.

قاسملو ادامه داد: در فاصله چاپ‌هاي هفتم و هشتم، خانه كتاب با ما تماس گرفت و پيشنهاد كرد كه افكار عمومي را درباره اين كتاب بسنجيم تا نتايج آن در چاپ‌هاي بعدي لحاظ شوند. بر اين اساس، پيشنهاد شد كه بخشي درباره بانوان به ويرايش دوم كتاب افزوده شود. ويرايش دوم اين اثر بالغ بر 70 درصد، حجم بيشتري نسبت به ويرايش نخست دارد و از 18 فصل به 25 فصل افزايش يافته است.
وي هچنين از پايان نگارش و ويرايش كتاب «نقش ايرانيان در فرهنگ و تمدن اسلام و ايران» خبر داد و گفت: اين كتاب تا چند روز آينده به انتشارات اميركبير تحويل داده مي‌شود تا در زمستان سال جاري منتشر شود.

سپس رضا پورحسين،مديرعامل شبكه مستند گفت: آن‌چه سبب ناراحتي ما در مجامع علمي مي‌شود، مستند نكردن افتخارات گذشته ماست. مستند نكردن اين افتخارات سبب مي‌شود كه نسلي از ايرانيان از ريشه‌هاي فرهنگي و تمدني خود آگاه نشوند و همين امر به عدم احساس هويت آنان منجر مي‌شود. دكتر ولايتي سال‌هاست كه به اين ريشه‌ها توجه مي‌كند، تلاش‌هاي وي براي مستند كردن افتخارات ايرانيان، زمينه را براي توجه به گذشته پرافتخار كشورمان فراهم مي‌كند.

وي افزود: اين امر انگيزه‌اي براي نسل امروز خواهد شد تا فردا را بهتر از ديروز بسازد. خوشبختانه پس از انقلاب اسلامي فضاي بهتر و آزادي براي ساختن آينده تمدن اسلامي فراهم شده است. بخش مهم مهندسي فرهنگي اين است كه دانسته‌هاي فرهنگي و تمدني خود را بررسي و اوج و افول آن را مشخص كنيم تا بتوانيم براي آينده برنامه‌ريزي بهتري داشته باشيم.

سپس نثاري، رييس انتشارات اميركبير گفت: جامعه فرهنگي ما از افرادي مانند ولايتي انتظار دارد، زيرا اگر قرار است گامي براي معرفي فرهنگ و تمدن ما انجام شود، بايد از سوي اين افراد انجام شود.

وي به استقبال مخطبان از اين اثر اشاره كرد و گفت: اگر شاهد استقبال كم‌نظير مخاطبان از اين كتاب 1200 صفحه‌اي هستيم، به اين دليل است كه مخاطبان به نويسندگان اثر اعتماد داشته‌اند. ما اين كتاب را به دو شكل وزيري و جيبي منتشر كرديم كه اگر مخاطبي يك بخش از كتاب را نياز داشت، همان بخش را تهيه و مطالعه كند. كتاب‌هاي جيبي اين اثر با استقبال زيادي مواجه شده‌اند.

نثاري به ضرورت انتشار چنين كتا‌ب‌هايي در شرايط فعلي اشاره كرد و گفت: به اعتقاد من دكتر ولايتي با نوشتن اين اثر، گام مهمي برداشتند، زيرا ما به دليل اوج‌گيري بيداري اسلامي با مخاطبان جهاني روبه‌رو هستيم كه تشنه شناخت درست اسلامند. در همين راستا، در صدد ترجمه اين اثر به زبان‌هاي ديگر هستيم تا پاسخ مطالبات جهاني درباره شناخت اسلام و تمدن اسلامي را داده باشيم.
وي نوشته شدن چنين كتابي را تقريب مذاهب اسلامي نيز مفيد دانست.

به ما بپیوندید: