در نشست سرای اهل قلم مطرح شد

اشعری: مهم‌ترین مساله نمایشگاه کتاب، مکان آن است

1391/02/16-08:30

علی‌اکبر اشعری، مدیرعامل پروژه باغ کتاب در نشست سرای اهل قلم با عنوان ربع قرن جهاد فرهنگي، درباره مکان نمایشگاه گفت: اکنون باید بیشتر از هر زمانی به فکر مکانی مشخص برای نمایشگاه کتاب باشیم و با توجه به همه عوامل و گزینه‌های موجود، به نظر می‌رسد باغ کتاب بهترین گزینه است.

به گزارش ستاد خبری سرای اهل قلم بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، این نشست، دیروز (۱۵ اردیبهشت) از ساعت ۱۶:۳۰ تا ۱۷:۴۵ از سری نشست‌های سرای بین‌المللی اهل قلم در نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد و در آن علی‌اکبر اشعری، محسن پرویز، معاون فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی، فتح‌الله فروغی نماینده اتحادیه ناشران تهران، علی‌رضا ربانی، رییس اتحادیه ناشران بین‌الملل و داریوش مطلبی به‌عنوان مجری حضور داشتند.

در ابتدای این نشست، اشعری گفت: پس از ۲۵ دوره برگزاری نمایشگاه، اکنون فرصت مغتنمی است که به‌عنوان یک نقطه عطف از این دوره استفاده کنیم و مروری داشته باشیم بر کم و کاستی‌ها و نقاط قوت این نمایشگاه و البته تدبیری بیاندیشیم برای آینده آن.

وی افزود از نخستین دوره نمایشگاه کتاب دغدغه‌هایی در بین اهالی کتاب و فرهنگ مطرح بود و از آن جمله تناسب مکان نمایشگاه بود. محل نمایشگاه‌های دایمی برای نمایشگاه کتاب محدود بودند و مصلا هم همان‌گونه که از نامش پیداست برای کار دیگری ساخته شده است.

اشعری درباره سالن یاس هم گفت: فاصله بین دبدن و خریدن کتاب‌ها نباید خیلی زیاد باشد هرچند سالن یاس حرکت خوبی است اما به نظر می‌رسد مکان آن مناسب نیست، بهتر بود که سر راه بازدید‌کنندگان باشد و پس از دیدن آن سالن به محل خرید (شبستان و سایر بخش‌ها) می‌رفتند.

در ادامه این نشست محسن پرویز به سخنرانی پرداخت و گفت: به نظر من یک حرکت فرهنگی که تداوم داشته باشد، اگرچه دچار افت و خیزهایی می‌شود اما تداوم با این حرکت، طبیعی است که سال به سال پیشرفت بیشتری برای آن متصور باشیم.

وی اضافه کرد: اتفاقی هم که برای نمایشگاه کتاب افتاده این است که با رشد روبه‌رو بوده است.

پرویز هم به مکان نمایشگاه اشاره کرد و گفت: انتقال نمایشگاه به مصلا، در آن زمان از روی اضطرار بود، اما اکنون باید به فکر یک مکان مناسب برای نمایشگاه کتاب بود که از هر لحاظ کفاف این رویداد بین‌المللی را بدهد.

وی به اقدامات انجام شده از سال ۱۳۸۲ تاکنون درباره نمایشگاه کتاب اشاره کرد و افزود: دولت در منطقه پرند و شهرداری در شهر آفتاب کلنگ‌هایی را به این منظور به زمین زدند اما هیچ يك به نتیجه نرسیدند. البته شهرداری باغ کتاب را راه‌اندازی کرد و کارهای نهایی آن در حال انجام است که می‌تواند جای نسبتا مناسبی برای نمایشگاه‌ها باشد.

فتح‌الله فروغی دیگر سخنران این نشست بود که در ابتدا از تصویب معافیت مالیاتی کتابفروشی‌ها که به‌تازگی به تصویب رسید، ابراز شادمانی کرد و گفت: از اهداف برگزاری نمایشگاه کتاب که از همان دوره نخست مد نظر بود، آشنایی با فرهنگ‌ها و کتاب‌های سایر کشورها بود که تاکنون در ربع قرن برگزاری این نمایشگاه، سیر صعودی مشارکت کشورهای دیگر در آن مشهود بوده است.

نفر چهارم این نشست علی‌رضا ربانی هم به بحث یارانه‌ها در بخش بین‌الملل پرداخت و گفت: بخش یارانه‌ای نمایشگاه هر دوره نسبت به دوره پیش کمتر می‌شود اما در عوض بخش غیر یارانه‌ای رشدهای چشم‌گیری داشته که این دارای نقاط ضعف و قوتی است و امیدواریم در دوره‌های آینده کمتر شاهد نقاط ضعف باشیم.

دایوش مطلبی، مجری این برنامه از دكتر پرویز پرسید که چرا کمتر به جنبه نمایشگاهی پرداخته می‌شود؟ و وی در پاسخ گفت: اگر بخواهیم بگوییم که نمایشگاه فقط جنبه نمایشگاهی داشته باشد، یک شعار روشن‌فکری است که دور از اجراست. در نتیجه برای رسیدن به درصدی از این قضیه باید زیرساخت‌ها را متحول کنیم، مثلا کتابفروشی‌ها را افزایش دهیم.

در پایان این نشست اشعری باز هم بر مکان باغ کتاب تاکید کرد و گفت: اگر بنا باشد در آن‌جا نمایشگاه کتاب برگزار شود، به طور دایم در طول سال فروشگاه کتاب دایر خواهد بود و در روزهای نمایشگاه، این مکان فقط جنبه نمایشگاهی خواهد داشت.
 

به ما بپیوندید: