نيازسنجي فكري و فرهنگي؛ ضرورت حوزه نشر جهان اسلام
1391/02/20-08:30
نشست همانديشي اتحاديه جهاني ناشران مسلمان سهشنبه(19 ارديبهشت)در غرفه این اتحادیه در نمایشگاه کتاب برگزار شد. در این جلسه دبیر کل اتحادیه اين اتحاديه، با تاکید بر نقش تعیین کننده اتحادیه در وصل کردن ناشران جهان اسلام بر ضرورت نيازسنجي فكري و فرهنگي در حوزه نشر جهان اسلام تاکید کرد./
به گزارش ستاد خبري سراي اهل قلم بيست و پنجمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران، نشست همانديشي دبير كل اتحاديه جهاني ناشران مسلمان با ناشران خارجی شركتكننده در نمایشگاه بیست و پنجم برگزار شد.
در ابتدای نشست اميرعباس تقيپور، دبير اجرايي اتحادیه از زارعی خواست درباره هدف اتحاديه جهاني ناشران مسلمان توضیحاتی ارائه دهد.
زارعی در پاسخ گفت: در سال 85 ـ 86 با ارتباطي كه با بسياري از ناشران در كشورهاي مختلف و مجامع بينالمللي داشتیم به طور ملموس مشخص شد كه ناشران مسلمان با یکدیگر ارتباط و از هم شناخت کافی ندارند.
وی افزود: همین امر سبب شد تا بسياري از كارهايي كه ناشران انجام ميدهند موازي یکدیگر باشد و در بيشتر موارد همديگر را خنثي کنند.
زارعی گفت: این دغدغهها و نیاز جهان اسلام سبب شکلگیری اتحادیه شد و سال 89 نخستين اجلاس شكل گرفت و ناشران 32 كشور حضور داشتند.
وی افزود: در سند راهبردي اجلاس نخست، دبیرکل و محل دبيرخانه دايمي مشخص و به اتفاق آرا، دبيرخانه دائمي تهران انتخاب شد.
زارعی با اشاره به اینکه اجلاس دوم در سال 1390 در تهران برگزار شد، گفت: در این اجلاس پيشنويس به شور گذاشته شد و مجمع عمومي شكل گرفت و اساسنامه به تصويب رسيد.
وی گفت: در اواخر خرداد سال 91 نخستين جلسه شوراي اجرايي اتحاديه تشكيل ميشود. آييننامههای اتحاديه به بحث و تبادل نظر و آييننامه عضوگيري اتحاديه نيز به شور گذاشته خواهند شد.
زارعی ادامه داد: بعد از تصويب، عضوگيري رسمي اتحاديه شروع ميشود. اگرچه در حال حاضر بيش از 650 ناشر از ناشران برجسته كشور در اين دو اجلاس شركت كردهاند ولي عضوگيري رسمي بعد از تصويب رسمي خواهد بود. ناشران شرکت کننده در اجلاس اتحادیه غالباً از كشورهاي مسلمانند؛ ولي استقبال ناشران مسلمان كشورهاي غيرمسلمان نیز از اتحادیه چشمگیر بوده است.
وی درباره اساس كار اتحاديه گفت: جهان اسلام و پرداختن به مباحث و چالشهاي حرفهاي ناشران جهان اسلام اساس کار ماست.
دبیر کل اتحادیه با اشاره به ضرورت اهميت نشر ديجيتال گفت: در نشستهاي تخصصي اتحاديه به اين موضوع پرداخته و بحث كپيرايت نيز مورد توجه واقع شد و در اين حوزه نشست تخصصي برگزار كرديم.
وي گفت: در نشستهای خود به این نتیجه رسیدیم که ناشران مسلمان در بين خودشان كپيرايت را رعايت كنند. خوشبختانه هم در اجلاس نخست و هم در اجلاس دوم در اينباره راهکارهایی مشخص شد.
او با اشاره به اینکه يكي از موارد مهم که در اجلاسهای گذشته پیگیری شد، سيستم توزيع نشر بود، افزود: اتحاديه در تلاش است شرایطی را فراهم كند كه ناشران مسلمان با هم تعامل و همافزايي داشتند.
زارعی با اشاره به اینکه موضوعات فكري و فرهنگي در جوامع مسلمان و ساير جوامع متفاوتاند ولي محصولاتي كه توليد ميشوند، با نياز فكري و فرهنگي جوامع مختلف و مخصوصاً جوامع اسلامی خيلي همخواني ندارند، گفت: يكي از راهحل ما نظرسنجي و نيازسنجي در موضوعات مختلف است تا ناشران مسلمان براساس اين نيازهاي اقدامات خود را انجام دهند.
وي در پاسخ اين پرسش تقيپور مبني بر اينكه حوزههايي كه اتحاديه فعاليت ميكند، چيست؟ گفت: اولويت اتحاديه مباحث علوم انساني است و در علوم انساني يكي از حوزهها، دين است اما اتحاديه در حوزه عام فعاليت ميكند.
در ادامه، يكي از ناشران مسلمان، تاريخ دقيق برپايي شوراي اجرايي را پرسيد و زارعي پاسخ داد: شوراي اجرايي در اواخر خرداد تشکیل میشود و پس از آن قرار است مجمع عمومي تشکیل شود، به این ترتیب و با شکلگیری اين مجمع همه ناشران ميتوانند به آن بپيوندد.
تقيپور در پاسخ به پرسش يكي از حضار درباره لوگوي اتحاديه گفت: اين لوگو مظهر اتحاد و رويش است و المان كتاب به عنوان يكي از عوامل مشتركي كه اعضاي را دور هم جمع كرده انتخاب شده است.