فضای مجازی تولیدکننده شبه علم

1397/02/20-10:46

محقق و پژوهشگر تاریخ در کارگاه «فرصت‌‌ها و چالش‌‌های تاریخ نگاری در فضای مجازی» سالن سرای اندیشه نمایشگاه کتاب تهران گفت: فضای مجازی، «خود»های جدیدی تولید می‌کند و مسایلی را ایجاد می‌‌کند که از ماهیتی شبه‌علم برخوردارند.

به گزارش ستاد خبری و رسانه‌ای سی‌ویکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، حبیب‌الله اسماعیلی در کارگاه «فرصت‌‌ها و چالش‌‌های تاریخ‌نگاری در فضای مجازی» گفت: در شبکه‌ی سنتی، مجموعه‌ای از نهادها، گفتگوها، روابط و حتی مخالفت‌‌ها وجود دارند که در یک مجموعه خودشان را نجات می‌‌دهند و نوع مراودات و مناسبت‌‌‌ها مشخص است.
محقق و پژوهشگر تاریخ در نقد فضای مجازی گفت: شبکه‌ای که در فضای مجازی شکل می‌‌گیرد قبیله‌‌های جدید تولید می‌‌کند و امروزه با آدم‌‌های خودبسنده و متعصب در حرف‌‌های خودشان مواجه هستیم. 
وی افزود: اگر در جهان سنتی یک «خود» تولید می‌‌شد امروز در جهان مجازی خودهای جدیدی داریم و با آدم‌‌هایی وارد مکالمه می‌‌شویم که شاید هیچ وقت آنها را نبینیم. 
وی ابراز کرد: خودهای جدید در فضای مجازی، مسایلی را ایجاد می‌‌کنند که براساس محور شبه علم می‌‌چرخد. ویژگی شبه‌علم مواردی چون تمسخر دیگران و دانش فاقد انضباط است.
وی با بیان اینکه در وضع حاضر، ضروری است اهل تاریخ برای بازاندیشی معرفت تاریخی چاره‌ای بیندیشند، خاطرنشان شد: اگر تا پیش از این ما هویت‌‌هایی مثل ایرانی، اسلامی و غیره داشتیم امروز ضروری است از هویت دیجیتالی ایران سخن بگوییم.
زهیر صیامیان نیز در ادامه‌ی این نشست ابراز کرد: در شرایط امروزی دانش تاریخی در بُعد آکادمیک درون محیطی در حال شکل‌گیری است که باید متوجه این محیط متمایز در جهان دیجیتال شود.
استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه کارشناسان تاریخ از فرصت و امکان محیط مجازی بهره‌مند هستند اظهار کرد: ضروری است مناسبات خودمان را در جهانی دیجیتیالی با دولت – ملت و فراتر از آن با جامعه و جهان تشریح کنیم.
سی‌و‌یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «نه به کتاب نخواندن» از تاریخ 12 تا 22 اردیبهشت ماه در مصلای امام خمینی (ره) برگزار می‌شود.

به ما بپیوندید: