
قصه و داستان، خاصیت درمانی و کاربردی دارد
1398/02/14-15:40
کارشناس اجتماعی و مشاور علمی وزارتخانهی نفت گفت: در میان تمامی هنرها، قصهدرمانی کاربرد بسیاری در درمان انسانها دارد و این امر از طریق داستان و شعر مفهومی به مخاطب منتقل میشود.
به گزارش ستاد خبری سیودومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران؛ نشست «استانداردهای روانشناختی کتاب کودک»، با حضور فهیمه قبیتی، کارشناس اجتماعی و مشاور علمی وزارتخانهی نفت در سالن مطهری نمایشگاه کتاب برگزار شد.
در ابتدا فهیمه قبیتی، کارشناس اجتماعی و مشاور علمی وزارتخانهی نفت گفت: هر زمانی که انسان در معرض یادگیری بوده، داستان به آموزش بهتر او کمک میکند و در قرآن و روایات هم از این نوع آموزش یاد شده است. در محتوای داستانها، مفاهیم ارزشمندی وجود دارد که به طور غیرمستقیم به خواننده منتقل میشود. قصه بر مغز انسان، کودک و شنونده تاثیر بسیاری دارد و مفاهیم خشک و سختی را که قرار است به افراد منتقل شود و یادگیری آن دشوار است با داستان براحتی منتقل میشود.
وی ادامه داد: یکی از نویسندگان بزرگ حوزهی روانشناسی میگوید: «در میان تمامی هنرها، قصهدرمانی کاربرد بسیاری در درمان انسانها دارد که از طریق داستان و شعر مفهومی به مخاطب منتقل میشود». قصهگو یک یاور یا تسهیلگر برای مخاطب بوده اما ناجی نیست چرا که هر کسی ممکن است داستان خودش را بنویسد و هدف از نوشتن، آفرینش یک انسان خلاق و سالم است.
قبیتی با تاکید بر اهمیت نویسندگی در کتاب کودک اظهار کرد: گاهی در کتابهای کودکان متوجه میشویم که کودک به رشد شناختی نمیرسد چرا که در کتاب کودک، اجازهی رشد به کودکان داده نمیشود. همچنین بهترین تربیتکنندهی کودکان، افراد هم سن و سال خودشان هستند.
وی افزود: باور ما این است که عمدهی نویسندگان کودک، دغدغهی تربیت یک نسل و ساختن انسانهای مفید را در جامعه دارند. انسان خلاق دارای چند ویژگی مهم است؛ ابتدا این است که خودش را در تجربهها، آزارها و آسیبها حفظ میکند، هدف دارد و برای هدف برنامهریزی میکند، احساس مداوم به یادگیری دارد، با دیگران صمیمانه ارتباط برقرار میکند و میتواند عواطف خود را بهدرستی کنترل کند.
قبیتی در پایان خاطرنشان کرد: اگر کمک و حمایت کافی برای بچهها فراهم شود، سیستم خلاق در جامعه فعال شده و باعث میشود تا کودکان با خلاقیت در جامعه رفتار کنند. این سیستم خلاق از زمانی که مغز کودک شکل میگیرد به وجود میآید و کودک تمام مدت سعی در رسیدن به جایگاه خلاق دارد.
سیودومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «خواندن توانستن است» از 4 تا 14 اردیبهشت ماه در مصلی امام خمینی (ره) برگزار میشود.