
روایتهایی از مجاهدتهای شهید سلیمانی که پیشتر رسانهای نشده بودند/او کرامت انسانها را به دفاع از حرم پیوند زد
1402/02/29-11:24
محمدمهدی شاکری گفت: شهید سلیمانی کرامت انسانها را به دفاع از حرم پیوند زد؛ در کتاب «معمار حرم» به روایتهایی از مجاهدتهای سردار پرداخته شده که پیشتر رسانهای نشده بودند.
به گزارش ستاد خبری سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، رونمایی و معرفی کتاب «معمار حرم: نقش شهید سلیمانی در شکلگیری ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات» با حضور محمدمهدی شاکری و بهنام باقری عصر پنجشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۲ در سالن «گوشه نقد» نمایشگاه کتاب برگزار شد.
محمدمهدی شاکری که بخشی از مصاحبههای کتاب «معمار حرم» را بر عهده داشته است، در این نشست گفت: از سال ۹۶ تاریخچه فعالیت ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات را شروع کردیم و مصاحبههای تاریخ شفاهی را با عوامل این ستاد انجام دادیم. در آن زمان شهید سلیمانی در قید حیات بود و نظارت در ستاد بر عهده او بود، اما در آن مقطع امکان مصاحبه با شهید سلیمانی فراهم نشد. پروژه اول در تابستان ۹۸ به اتمام رسید و در آن کتاب اسمی از این سردار ملی نبود. آن زمان، ستاد بازسازی عتبات زیر مجموعه نیروی قدس تعریف میشد، اما از سال ۹۸ در یک فرایند مهم، شهید سلیمانی تصمیم گرفت ستاد بازسازی عتبات را به یک موسسه مردمنهاد تبدیل کند.
وی افزود: آنچه را که تا پیش از شهادت سردار سلیمانی درباره نقش ایشان در بازسازی عتبات عالیات بیان نمیشد، در کتاب «معمار حرم» به آن پرداخته شده است. ایده و محور کلی کتاب در مصاحبهها این بود که نقش شهید سلیمانی در ستاد بازسازی عتبات را معرفی کنیم. او نتوانست در برابر مظلومیت اهل بیت و حرم امیرالمونین (ع) ساکت باشد. شهید سلیمانی سال ۸۲ در ماموریت عراق ایده بازسازی عتبات را شکل میدهد و در بازگشت این مهم را عملی میکند.
شاکری، ارادت قلبی و تربیت خانوادگی شهید سلیمانی را موثر در تصمیم او در بازسازی حرم ائمه اطهار دانست و گفت: او خارج از مسئولیت سازمانی خود ابتدا برای کمک به شیعیان مظلوم عراق اقدام کرد و بازسازی حرم امیرالمونین حضرت علی علیه السلام را با تشکیل یک ستاد پایهگذاری کرد. در این کتاب سعی کردیم روی شخصیت شهید سلیمانی کار کنیم و جایگاه سازمانی را نادیده بگیریم؛ زیرا ایده کلی این بود که شهید سلیمانی دنبال چه بود.
وی اضافه کرد: ستاد بازسازی عتبات عالیات یک موسسه مردمنهاد بود که با وجود آنکه در ابتدا زیر مجموعه سپاه قدس فعالیت میکرد، اما فعالیتهای آن و هزینههای آن توسط مردم تامین میشد. تلاش سلیمانی استقلال این ستاد بود و شش ماه قبل از شهادت، ساختار ستاد را از زیرمجموعه بودن نهاد نظامی تغییر داد.
شاکری در بخشی از سخنانش یادآور شد: شهید سلیمانی دفاع از حرم را با دفاع از کرامت انسانها پیوند زد. او به جوانانی که مشتاق دفاع از سوریه بودند گفت در سیل و زلزله، حرم شما اینجاست، دفاع از کرامت انسان و خانواده و ایران که این باب را برای کمک نیروهای خود در بحران باز کرد.
بهنام باقری، نویسنده کتاب «معمار حرم» نیز در این نشست گفت: با سقوط صدام حسین، شهید سلیمانی به کمک شیعیان مظلوم عراق میآید و نیروی قدس دور از انظار جهان و رسانهها با وجود آن فضای خاص پس از سی سال دشمنی ناشی از هشت سال جنگ تحمیلی به کمک مظلومان عراق میرود و برای مظلومیت مردم عراق و امیرالمونین (ع) و ابا عبدالله الحسین (ع) اشک میریزد. مصاحبههایی که من در این دو پرژه انجام دادم، دو نوع بود یک دسته آنها در زمان حیات حاج قاسم انجام شده و مربوط به تاریخ شفاهی ستاد عتبات بود و قرار بود یک کتاب مستقل باشد. بعد از شهادت حاج قاسم قرار شد نقش ایشان را در بازسازی حرمها روایت کنیم. مصاحبههایی انجام شد که ناظر به شخصیت حاج قاسم است و تا پیش از آن عنوان نشده بود.
وی همچنین به جزئیاتی از سبک نگارش و ادبیات کتاب «معمار حرم» اشاره کرد و ادامه داد: من میتوانستم این کتاب را با روایت اول شخص و سوم شخص بنویسم اما با توجه به شخصیت شهید سلیمانی به نظرم رسید هرچه نویسنده خود را از متن بیرون بکشد و مخاطب مستقیم با راویان ارتباط داشته باشد، جذابیت بیشتری دارد. تصمیم گرفتم به صورت مستند مصاحبه را تفکیک و بهصورت موضوعی تدوین کنم.
سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۲۰ اردیبهشت آغاز بهکار کرد و تا ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ در مصلی امام خمینی (ره) و همزمان بهصورت مجازی در ketab.ir ادامه دارد.