کتاب «شیخیه؛ باورها و ریشه‌ها» رونمایی شد؛

تأثیر مخرب فرقه شیخیه در تصمیمات سیاسی علیه ایران

1402/02/29-19:27

در نشست رونمایی از کتاب «شیخیه؛ باورها و ریشه‌ها» به تاثیرات مخرب فرقه شیخیه در جهان پرداخته شد و از این فرقه به‌عنوان یکی از عوامل مخرب در تصمیم‌گیری علیه ایران یاد شد.

به گزارش ستاد خبری سی‌وچهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، مراسم رونمایی از کتاب «شیخیه؛ باورها و ریشه‌ها» (جمعه ۲۹ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲)، با حضور حسین منتصب مجابی، نویسنده کتاب و عبدالحسین فخاری، مدیر موسسه بهایی‌پژوهی، در گوشه نقد سرای ناشران عمومی برگزار شد.

فخاری در ابتدای نشست، درباره کتاب «شیخیه؛ باورها و ریشه‌ها»  گفت: ایده تالیف این اثر در  سال ۱۳۷۰ از میان یک اتفاق  که آن پیوستن یکی از اعضای خانواده نویسنده کتاب به فرقه شیخیه بود متولد شد‌. این کتاب حاصل سی سال تحقیق و پژوهش در باب فرقه شیخیه است و هر پاراگراف آن با استناد به کتاب‌های اصلی شیخیه نوشته شده است.

وی درباره تاریخچه فرقه شیخیه گفت: شیخیه گروهی از شیعیان است که پیرو باورهای شیخ احمد احسائی و جانشینان او هستند. شیخ احمد احصائی حدود ۱۸۰ سال پیش دیدگاه‌های نوینی را مطرح کرد که از قضا فتحعلی‌شاه قاجار از آن‌ها حمایت کرد. این دیدگاه‌ها به مکتب شیخیه شهرت یافت. مهم‌ترین باورهای آنها اعتقاد به «رکن رابع» و «جسم هورقلیایی» است.

فخاری از قول نویسنده این کتاب بیان کرد که مولف این کتاب را براساس یک احساس خطر نوشته است و در پاسخ به اینکه در حال حاضر چه خطری از سوی این فرقه در کمین مردم است؟ گفت: یکی از مولفه‌های این فرقه رکن رابع است. شیخیه برخلاف اکثر شیعیان که پنج اصل توحید، نبوت ، معاد، عدل و امامت را به‌عنوان اصول دین پذیرفته‌اند، به چهار اصل توحید، نبوت، امامت و رکن چهارم اعتقاد دارند.

او ادامه داد: این فرقه از طریق نفوذ در سازمان‌های جهانی و دروغ‌پراکنی، اجماعی عمومی علیه ایران تشکیل داده‌اند و بر تصمیم‌گیری‌های سیاسی اثرگذارند و خطرات آن بر کسی پوشیده نیست.

به اعتقاد مدیر موسسه بهایی‌پژوهی، اهمیت شیخیه از آنجاست که اگر این فرقه نبود، بابیت و بهائیتی هم وجود نداشت. بعد از غیبت کبری، مهدیان دروغین کسانی که مدعی مهدویت‌‌اند در جامعه پدیدار شدند. از طرفی دیگر، زمینه اعتقاد به امام زمان (عج) در تمام انسان‌ها وجود دارد. به همین‌خاطر، عده‌ای از مردم برحسب علاقه به ایشان، جذب این فرقه‌ها می‌شوند.

در ادامه نشست عبدالحسین مجابی، نویسنده اثر «شیخیه؛ باورها و ریشه‌ها»، درباره ضرورت نگارش این کتاب گفت: در همان سال‌ها از سوی دوستان به جلسات این فرقه دعوت می‌شدم اما به لحاظ اخلاقی برای هر چیزی به‌ویژه موضوعات اعتقادی به دنبال دلیل بودم. بعد از همین ماجرا، منابع و کتاب‌های شیخیه را جمع‌آوری و نکات متفاوت با اعتقادات شیعه را یادداشت کردم؛ حدود هزار نکته جمع‌آوری و براساس تقسیم‌بندی موضوعی، مطالب را کنار هم قرار دادیم.

وی درباره ویژگی‌های بارز این فرقه توضیح داد و گفت: این فرقه تلاش می‌کند عقاید فلسفی را با باورهای مذهبی در هم بیامیزد، اما موفق نمی‌شود؛ چراکه بر مباحث فلسفی تسلط نداشته است. این گروه، فجایع بسیاری در دنیا علیه دین اسلام به وجود آورده ‌است؛ به همین دلیل نیاز است باورهای اعتقادی آن‌ها را بشناسیم.

وی ادامه داد: شيخيه که براساس انديشه‌های شيخ احمد احسائی شکل گرفته است، گروه‌ها و انشعاباتی دارد که مهم‌ترين آنها بابیه، شیخیه کرمیخانی کرمانی، شیخیه آذربایجانیه، حجه‌الاسلامی‌ها و شیخیه آذربایجانیه ثقه‌الاسلامی‌هاست.

سی‌‌و‌چهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۲۰ اردیبهشت آغاز به‌کار کرد و تا ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ در مصلی امام خمینی (ره) و همزمان به‌صورت مجازی در ketab.ir ادامه دارد.

به ما بپیوندید: