محمدجواد مهدی‌زاده مطرح کرد؛

«علمدار پاراچنار» راوی زندگی رهبر شیعیان پاکستان

1403/02/22-15:12

محمدجواد مهدی‌زاده، پژوهشگر و نویسنده گفت: در تاریخ تشیع پاکستان کمتر شخصیتی از نظر اهمیت و تاثیرگذاری با شهید سیدعارف حسین حسینی قابل مقایسه است.

محمدجواد مهدی‌زاده، پژوهشگر روابط بین‌الملل و تاریخ نظامی، در گفت‌وگو با ستاد خبری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، با اشاره به جدیدترین اثر خود با عنوان «علمدار پاراچنار» که درباره زندگی‌ شهید سیدعارف حسین حسینی، روحانی پاکستانی و شاگرد امام خمینی(ره) تدوین شده، اشاره کرد: خدا را شکر توانستیم این کتاب را به نمایشگاه کتاب امسال برسانیم و تا الان با استقبال خوبی همراه بوده است.

او با اشاره به اینکه تحقیقات اولیه درباره زندگی شهید سیدعارف حسین حسینی به ۱۳ سال قبل برمی‌گردد، ادامه داد: پس از ۱۳ سال، کار از آذر ۱۴۰۱ آغاز شد و مصاحبه با دوستان و آشنایان و ترجمه منابعی را که به ایشان و زندگی‌شان پرداخته بودند شروع کردم. 

انگیزه‌های نگارش

مهدی‌زاده درباره علت پرداختن به این موضوع گفت: جدا از اینکه تاریخ مقاومت و تاریخ اسلام و تشیع برای من جذابیت محتوایی دارد، شخصیت و زندگی این شهید هم دارای مولفه‌هایی بود که مرا ترغیب به نوشتن این کتاب کرد.

به گفته او، از جمله این مولفه‌ها این بود که ایشان شاگرد امام خمینی(ره) در نجف بود و فعالیت‌های مبارزاتی خود را از همان زمان شروع کرد، اهل یک منطقه محروم و درعین‌حال سلحشور بود. همچنین با وجود شرایط سخت، این فعالیت و اقدامات شجاعانه را انجام داد تا به رهبری شیعیان پاکستان رسید و می‌شود گفت، در تاریخ تشیع پاکستان از نظر اهمیت و تاثیرگذاری کمتر شخصیتی با ایشان قابل‌ مقایسه است.

موانع نگارش کتاب

نویسنده کتاب «علمدار پاراچنار» با اشاره به موانعی که در نوشتن این کتاب بر سر راهش قرار داشت، گفت: به شکل عجیب و غریبی حس می‌کردم موانعی سر راه من قرار می‌گیرد. اولین مانع این بود که نزدیک به ۳۰ نفر در لیست مصاحبه من بودند و بسیاری از آنها حاضر به مصاحبه نشدند و فقط توانستم با ۱۰ نفر مصاحبه بگیرم.

مهدی‌زاده ادامه داد: شرایط ارتباطی هم به‌دلیل نرم‌افزارها و پیام‌رسان‌هایی که استفاده می‌کردم سخت شده بود و علاوه بر آن بیماری‌هایی برای خودم پیش آمد که کار را روزبه‌روز سخت‌تر می‌کرد.

او نقطه دردناک تدوین این زندگی‎نامه را مربوط به نوشتن بخش ترور شهید دانست و گفت: خاطره بسیار دردناک برای من، وقتی بود که برای اولین‌بار ماجرای ترور ایشان را در این کتاب توضیح دادم. قبل از آن هیچ ماجرای مشروحی در مورد اینکه این شخصیت چگونه ترور شده، در کتاب‌ها نبود و این کار سختی‌های خاصی داشت.

به گفته مهدی‌زاده، یک منبع پاکستانی بیشتر برای توضیح این ماجرا وجود نداشت و من شروع کردم به ترجمه آن از زبان اردو و در نهایت وقتی به اطلاعات ترور دست یافتم و آن را خواندم، انگار همه آن صحنه‌ها در جلوی چشمان من اتفاق افتاده بود و این یکی از سخت‌ترین بخش‌های کار بود.

لمس اتفاقات با همه وجود

این نویسنده ادامه داد: خیلی وقت‌ها مردم فکر می‌کنند، نویسنده صرفا ماجرایی را بیان می‌کند، اما در اکثر مواقع نویسنده انگار دارد آن صحنه را می‌بیند و انگار ماجرا جلوی چشم او اتفاق می‌افتد و به‌عنوان یک انسان که ممکن است به سوژه خود علاقه داشته باشد. حتی دلش می‌خواهد در جایی مداخله کند، اما آن اتفاق رخ داده و او کاری از دستش برنمی‌آید.

او تدوین کتاب «علمدار پاراچنار» را یکی از افتخارات خودش عنوان کرد و گفت: بزرگ‌ترین تجمع سیاسی، اجتماعیِ تاریخ تشیع در پاکستان و حتی شبه‌قاره هند در دوران شهید سیدعارف حسین حسینی اتفاق افتاده است. این یکی از افتخارات من است که توانستم جزئیات این اتفاق را از زبان دوستان و آشنایان ایشان پیدا کنم و در اختیار مخاطبان قرار دهم.

محمدجواد مهدی‌زاده، پژوهشگر روابط بین‌الملل، امسال با دو کتاب «پدری از جنس خورشید: نگاهی به سیره شیخ‌الشهدای حزب‌الله، شهید شیخ‌راغب حرب» و کتاب «علمدار پاراچنار» اثری در شرح زندگی و دوران رهبری شهید سیدعارف حسین حسینی در نمایشگاه حضور دارد.

سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در محل مصلی امام خمینی (ره) به شکل حضوری و سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار می‌شود.

به ما بپیوندید: