حوزه کتاب متعلق به همه مردم است
1403/02/23-11:11
حجتالاسلام سیدمحمد مهاجرانی گفت: حوزه کتاب متعلق به همه مردم است پس همه نهادهای فرهنگی باید به یک شکل در ترویج و گسترش فرهنگ کتابخوانی نقشآفرینی کنند.
حجت الاسلام سید محمد مهاجرانی، نویسنده حوزه کودک و نوجوان به ستاد خبری سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: خانواده و فضایی که کودک در آن به دنیا میآید و بزرگ میشود خیلی کمک میکند که فرد از همان ابتدا به کتاب و کتابخوانی علاقهمند شود.
وی با اشاره به اینکه فضای خانوادگی او را به سوی ادبیات کودک و نوجوان سوق داد، ادامه داد: من در خانوادهای به دنیا آمدم که به شعر و ادبیات و ضربالمثل و در کل به کتاب خیلی علاقهمند بودند و این دلیل اصلی آن بود که من هم از کودکی به شعر و قصه و کار روی ادبیات کودک و نوجوان علاقهمند شوم و الان حدود ۲۵ سال است که برای کودکان کتاب مینویسم.
مهاجرانی از جمله نویسندگانی است که بخش عمدهای از آثارش را با موضوعات دینی و آیینی برای کودکان به چاپ رسانده است. وی در همین زمینه و با تاکید بر لزوم آشنا کردن کودکان و نوجوانان با مفاهیم دینی گفت: همانطور که کودک از ۷ سالگی حروف الفبا را یاد میگیرد و بعدا به راحتی میتواند کلمه، جمله و عبارت بنویسد یا از همان دوران مفاهیم ریاضی را یاد میگیرد و به تدریج آماده میشود که معادلات پیچیده ریاضی را انجام دهد، مسائل دینی هم مثل فارسی و ریاضیات و علوم و سایر درسها نیازمند این است که ما به تدریج و گامبهگام چیزهایی را به کودک یاد بدهیم و این کمک میکند که در دوران نوجوانی و جوانی راحتتر مفاهیم عمیقتر دینی را یاد بگیرد.
وی تاکید کرد: اگر ما از همان ابتدا به این امر بیتوجه باشیم و آموزش آن را به دوران نوجوانی و جوانی موکول کنیم با دشواریهای زیادی روبهرو خواهیم شد.
وی درباره چگونگی مطرح کردن موضوعات دینی برای کودکان و نوجوانان گفت: در مسائل دینی یکی از پیچیدهترین جنبههای کار این است که نویسنده باید بلد باشد چه چیزی را بگوید و چه چیزی را نگوید مثلا درباره زندگی پیامبر اسلام، رفتارها و گفتارهای ایشان و شیوه و سبک زندگیشان را میشود گفت ولی بعضی از معجزات خاصی که در زندگی ایشان اتفاق افتاده یا برخی کراماتی که اهلبیت و پیامبران داشتند را کودکان نمیتوانند متوجه شوند، به همین خاطر برخی از آنها را یا نباید بگوییم یا باید با فوتوفن نویسندگی بگوییم که برای کودکان سوالبرانگیز و شبههساز نشود.
محمد مهاجرانی با اشاره به اینکه در حال حاضر در تولید کتابهای مختص کودکان و نوجوانان از بعد محتوا در وضعیت آرمانی به سر نمیبریم، گفت: با این وجود اما نسبت به کشورهای همسایه وضعیت خوبی داریم.
مهاجرانی با تاکید بر مشکلات اقتصادی در چاپ و انتشار کتابهای کودک و نوجوان افزود: قبلا کتابهای ما با کاغذ گلاسه چاپ میشدند، جلد سخت و ابعاد بزرگ داشتند ولی الان به خاطر مشکلات مالی کاغذ گلاسه را به تحریر تغییر دادهاند و قطع بزرگ را کوچک کرده و کیفیت چاپ پایین آمده است.
وی در نهایت کتاب را متعلق به همه مردم دانست و تاکید کرد: همه نهادهای فرهنگی باید به یک شکلی در ترویج و گسترش کتاب نقشآفرینی کنند اما متاسفانه برخی نهادها جدی وارد نمیشوند و بار اصلی بر دوش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. این در حالی است که کتاب کودک متعلق به کودک است و کودکان هم آیندهسازان کشورمان هستند.
سیوپنجمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و سامانه ketab.ir بهصورت مجازی برگزار میشود.