حمید مولانا مطرح کرد؛

امت اسلامی با همه دیکتاتوری‌ها و حکومت‌ها فرق دارد

1403/02/26-14:27

حمید مولانا با اشاره به اینکه امت اسلامی با همه دیکتاتوری‌ها و حکومت‌ها فرق دارد گفت: به عقیده من امت اسلامی یک واژه بسیار کامل و متفاوت است و اگر جوامع اسلامی وحدت داشته باشند به امت بزرگ اسلامی تبدیل می‌شویم.

به گزارش ستاد خبری سی‌و‌پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، آیین رونمایی از کتاب «امت» با موضوع اندیشه سیاسی و جامعه‌شناسی اسلامی با حضور حمید مولانا و وحید جلیلی قائم‌مقام فرهنگی سازمان صدا و سیما صبح امروز ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ در «کوشک کتاب» برگزار شد.

حمید مولانا با اشاره به توجه زیادش نسبت به کلمه «امت» گفت: در این سال‌ها مقالات و کتاب‌های زیادی درباره کلمه امت اسلامی چاپ شده است. حدود ۱۰ سال پیش بود که تصمیم گرفتم مقاله خودم را با عنوان کتاب «امت» با موضوع اندیشه سیاسی و جامعه‌شناسی اسلامی چاپ کنم. حدود ۶ سال پیش تصمیم به چاپ این کتاب گرفتم که چند هفته پیش توانستیم مقدمات چاپ این کتاب را فراهم کنیم.

مفهوم امت

وی درباره این کتاب و مفهوم «امت» گفت: امت یک واژه قرآنی و اسلامی است و برداشت‌های مختلفی در تفاسیر قرآن از این واژه شده است. من هم به‌عنوان یک دانشجو و استاد این فرصت را به خودم دادم تا این واژه را تا حد امکان به خوبی تبیین کنم.

مولانا ضمن اشاره به این‌که امت لفظی است که شامل جامعه و حکومت می‌شود گفت: مطالعاتم در این چند سال کافی بود تا قانع شوم که مفهوم «امت» در قرآن جدای از تمام واژه‌هایی است که در کتاب‌های اندیشه و فرهنگ اسلامی خوانده‌ام.

او با اشاره به اینکه «امت» واژه‌ای کاملا جدید و متفاوت است، ادامه داد: اگر به موضوع جامعه و حکومت بپردازیم، درباره جامعه قلم‌پردازی شده است و فیلسوف‌های مختلفی راجع به آن صحبت کردند، اما درباره «امت» چنین قلم‌پردازی وجود ندارد.

مولانا با بیان این که غرب همیشه دنبال یک جامعه ایده‌ال بوده است، گفت: در غرب جامعه و حکومت در دو طرف است و جامعه مدنی این دو را به هم وصل می‌کند.

لزوم وحدت 

این استاد دانشگاه ادامه داد: وقتی مقدمه کتاب «امت» را می‌خوانید، متوجه می‌شوید که چقدر ساده و روان به این موضوع پرداخته شده است. در واقع واژه «امت» به عنوان یک اندیشه سیاسی و جامعه شناسی حکومت اسلامی را تشکیل می‌دهد.

مولانا با بیان اینکه به اعتقاد من امت اسلامی با همه دیکتاتوری‌ها و حکومت‌ها فرق دارد گفت: به عقیده من امامت از جنبه رهبری جامعه جالب است. امت اسلامی یک واژه بسیار کامل است و اگر جوامع اسلامی وحدت داشته باشند به امت بزرگ اسلامی می‌رسیم.

او معتقد است که فرق اساسی امت اسلامی با حکومت‌های دیگر در این است که جامعه از خاک و آب و زبان درست نشده و مجموعه‌ای از باورها و اعتقادات است.

این پژوهشگر افزود: زیبایی مفهوم «امت» در این است که عقاید و باورهای شما مهم‌ترین موضوع در جامعه‌ای است که زندگی می‌کنید.

جریان غرب بین ایرانیت و اسلامیت فاصله می‌اندازد 

در ادامه، وحید جلیلی، قائم‌مقام سازمان صدا و سیما گفت: در مواجهه ایران با غرب ما ۲ گروه داشتیم. گروهی که تا ترکیه رفتند و همه چیزشان را از دست دادند و شیفته غرب شدند و گروهی دیگر که ده‌ها سال در غرب زندگی کردند و هرچه بیشتر در آن جا ماندند، عشق و تعهدشان نسبت به هویت، ملیت و مملکت‌شان بیشتر شد که نمونه بارز گروه دوم حمید مولاناست.

او گفت: امیدواریم تجربه‌زیسته‌ای که در قلم استاد مولانا مورد توجه نظریه‌پردازان قرار گرفته است، باعث تغییر در فضای دانشگاهی شود.

جلیلی در ادامه با اشاره به اینکه جریان غرب‌زدگی ایران در همین چند سال اخیر ذات ذلیلش بیش از پیش آشکار شده است گفت: امروز روز گذار است و با کار تبلیغاتی و رسانه‌ای نمی‌شود کار را پیش برد. در کنار این کار تبلیغاتی به نظریه‌پردازی هم نیاز داریم. کاری که استاد مولانا در این کتاب انجام دادند، باعث می‌شود که نخبگان عزیز در این حوزه دقیق‌تر عمل کنند.

او با اشاره به اینکه جریان غرب بین ایرانیت و اسلامیت فاصله می‌اندازد گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی به شخصیت حاج‌قاسم سلیمانی اشاره کردند و ایشان را ملی‌ترین چهره جامعه دانستند. چه بهتر که انسان بتواند در کشورهای مختلف حضور داشته باشد ولی همانند حاج‌قاسم سلیمانی فرهنگ و اعتقادات خویش را حفظ کند و به همین شکل اجازه ایجاد فاصله بین ایرانیت و اسلامیت را ندهیم.

سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار می‌شود.

به ما بپیوندید: