جواد محقق مطرح کرد؛

باید از ادبیات کودک صیانت کنیم

1403/02/26-14:29

جواد محقق، شاعر و نویسنده تاکید کرد که از ادبیات کودک باید صیانت شود.

جواد محقق، پژوهشگر، شاعر و نویسنده، در گفت‌وگو با ستاد خبری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با اشاره به گرانی اقلام چاپی از کاغذ گرفته تا سایر ملزومات چاپ کتاب ادامه داد: اینها باعث می‌شود که تعداد کمتری بتوانند کتاب بخرند، البته این بهانه‌ای نیست که افرادی بگویند ما کتاب نمی‌خوانیم. 

او صرفا کتاب خریدن را با گرانی‌ها و وضعیت اقتصادی مرتبط دانست و گفت: کتاب خواندن به‌هیچ‌عنوان به گرانی مربوط نمی‌شود، زیرا افراد کتابخوان می‌توانند به کتابخانه‌ها مراجعه کنند یا به صورت مشترک با همدیگر کتاب بخرند.

محقق با تاکید بر اینکه این روزها گرانی کتاب، بهانه‌ای برای کتاب نخواندن است ادامه داد: کتاب به نسبت ارزاقی مثل پفک، پیتزا و نوشابه و سایر تنقلات گران نشده، چرا از این تنقلات برای بچه‌ها نمی‌زنند و به راحتی از کتاب می‌زنند؟ 

آسیب تورم به چرخه نشر

این پژوهشگر اما چرخه چاپ و نشر را متاثر از گرانی‌ها و تورم دانست و گفت: این موضوع به چرخه نشر آسیب می‌رساند، زیرا سودی که ناشر و نویسنده و مترجم از کتاب می‌برد، عمدتا سودی است که به فروش کتاب مربوط می‌شود. ما ناشران و نویسندگان بسیاری داریم که تنها منبع درآمدشان از طریق فروش کتاب است و کاهش فروش به امرار معاش آنها آسیب جدی وارد می‌کند. 

محقق با اشاره به محتوای کتاب‌های حوزه کودک و نوجوان گفت: امروز ما کتاب‌های ضعیف، بدآموز و مبتذل در حوزه ادبیات کودک و نوجوان کم نداریم زیرا برخی از افراد فکر می‌کنند به بهانه اینکه مخاطب‌شان کودک است می‌توانند دست به تولید هر اثری خصوصا در امر ترجمه بزنند.

به گفته او، کم نمی‌بینیم کتاب‌هایی را که قیمت پایین دارند و خصوصا در امر ترجمه کتاب خوبی در حوزه کودک محسوب نمی‌شوند. بنابراین باید تلاش بیشتری برای صیانت از حوزه ادبیات کودک داشته باشیم.

کتاب‌های ضعیف مذهبی

این شاعر و نویسنده پیشکسوت با اشاره به اینکه ما در حوزه کتاب‌های دینی هم با این مشکل و معضل مواجه هستیم افزود: برخی افراد تصور می‌کنند چون مذهبی و دین‌دار هستند، پس می‌توانند کتاب دینی هم تولید کنند، به‌همین‌علت کتاب‌های ضعیف بسیاری در این حوزه داریم.

محقق افزود: متاسفانه ما در حوزه ادبیات کودک و نوجوان بیشتر با این معضل دست به گریبان هستیم و باید هوشمندانه‌تر برخورد کنیم.

به گفته او، این امر میسر نمی‌شود مگر اینکه نشست‌های نقد و بررسی در این حوزه افزایش پیدا کند تا مسائل و مشکلات در این نشست‌ها مطرح و برای آنها راه‌حل‌هایی در نظر گرفته شود. 

سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار می‌شود.

به ما بپیوندید: