جشنواره روستاهای دوستدار کتاب، انگیزه حضور اهالی در نمایشگاه
1403/02/26-17:05
نشست «روستاهای دوستدار کتاب» در هشتمین روز از برپایی نمایشگاه کتاب در گوشه نقد برگزار شد.
به گزارش ستاد خبری سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، نشست «روستاهای دوستدار کتاب» صبح امروز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشتماه همزمان با هشتمین روز از برپایی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در گوشه نقد برگزار شد.
در این نشست شهلا کوتی و فریبا حیدرپور از روستای ساریه خوزستان و محمداصغر امیری و عبدالله ملازهی از روستای اورنگ و ژالهای سیستان و بلوچستان «گوشه نقد» حاضر شدند.
در ابتدا، شهلا کوتی توضیحاتی درخصوص روستای ساریه ارائه کرد و با بیان اینکه این روستا از توابع دشت آزادگان (خوزستان) و در شمال شرقی این شهرستان قرار دارد، گفت: کار اصلی اهالی این روستا کشاورزی و دامداری است و سالها در جریان مقاومت و دفاع مقدس در خط مقدم نبرد حضور دارند.
او فعالیت خود را تسهیلگری در حوزه کتاب دانست و گفت: فعالیت در زمینه کتاب، صنایعدستی و آسیبهای اجتماعی محور فعالیتهایی است که انجام میدهیم. معتقدیم اگر این آسیبها را رفع نکنیم، نمیتوانیم تاثیرگذاری فرهنگی داشته باشیم.
مشکلات کار در زمینه کتاب و کتابخوانی
این فعال فرهنگی ادامه داد: کار در زمینه کتاب و کتابخوانی در روستاهای خوزستان به خاطر تنوع قومی و قبیلهای و دو زبانه بودن با مشکلاتی همراه است. بههمیندلیل برای جذب بچهها کار را با قصهگویی و شعر و دورهمیها شروع کردیم. استقبال بچههایی که روزی از مدرسه فراری بودند به خاطر این کارها به قدری زیاد شده که احداث کتابخانه و نذر فرهنگی برای اموات در این مناطق صورت میگیرد.
کوتی برگزاری جشنواره روستاهای دوستدار کتاب را انگیزهای برای حضور اهالی روستاها در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران دانست و تاکید کرد: ایجاد باشگاه کتابخوانی و برگزاری جشنواره روستاهای دوستدار کتاب به دهیاران انگیزه میدهد تا فعالیتهای فرهنگی در روستاها را حمایت کنند و در ادامه در نمایشگاه کتاب تهران حضور داشته باشند.
استقبال گسترده از کتاب
در ادامه، فریبا حیدرپور، از فعالان ترویج کتابخوانی در روستای ساریه خوزستان گفت: در روستای ساریه چند مدرسه ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان وجود دارد و با اینکه در این روستا مشکل چند زبانگی وجود دارد، اما استقبال از کتاب گسترده بود و توانستهایم در این بستر به احیای سنتهای بومی بپردازیم و در بهداشت فردی افراد تاثیر بگذاریم.
سپس، محمداصغر امیری، فعال کتابخوانی به تاثیر فیلم سینمایی نرگس آبیار با محوریت سیستان و بلوچستان و سریال «نون. خ» در تغییر نگرش مردم نسبت به منطقه سیستان و بلوچستان پرداخت و درباره علت احداث کتابخانه در این روستا گفت: کتابخانه ما در این روستا یک اتاق ۲۴ متری است و علت احداث این کتابخانه بهدلیل ضعف دانشآموزان در دایره واژگانی زبان فارسی بود که برای غنا بخشیدن واژگانی این راهکار به فکرمان رسید و مردم بومی را برای ایجاد آن ترغیب کردیم.
این فعال کتابخوانی در روستای اورنگ و ژالهای سیستان و بلوچستان عنوان کرد: حدود ۳هزار جلد کتاب در این کتابخانه جمعآوری شده و فعالیت کتابخانه با اینکه روزانه صورت میگیرد، اما در فصل تابستان بیشتر از دیگر ایام سال است.
فروش طلای همسر برای چاپ کتاب
در پایان، عبدالله ملازهی با تاکید براینکه ایران یک پازل فرهنگی از اقوام و فرهنگهای متنوع را شامل میشود، افزود: شخصا از مردم ایران درخواست دارم نگاه خود را نسبت به سیستان و بلوچستان فقط در حد کمک اقتصادی محدود نکنند، چراکه ریشه مسائل ما در این استان فرهنگی است که اگر حل شود، بعد مشکلات اقتصادی برطرف میشود.
او با بیان اینکه با فداکاری همسرم که طلاهای خود را فروخت، اولین کتاب خود را در این روستا چاپ کردم، افزود: تمام تلاش ما حفظ سنتهای اصیل بومی و فرهنگ مهم ایرانی است و در این مسیر نگاه جامع به مسئله فرهنگ داریم.
سیوپنجمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار میشود.