در نشست ایثار و شهادت در کتاب‌های کودک و نوجوان مطرح شد:

سوپرمن‌های واقعی را در دفاع مقدس داشتیم

1403/02/27-13:45

احمد عربلو، نویسنده ادبیات دفاع مقدس با اشاره به اینکه بسیاری از کتاب‌های دفاع مقدس را خوانده است گفت: ما سوپرمن‌های واقعی را در جنگ داشتیم.

به گزارش ستاد خبری سی‌و‌پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، نشست نقد و بررسی با موضوع ایثار و شهادت در کتاب‌های کودک و نوجوان، در هشتمین روز از نمایشگاه کتاب مورخ چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ چهار در سرای قلم کودک و نوجوان به همت دفتر امور ایثارگران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با حضور نویسندگان ادبیات کودک و نوجوان، هادی خورشاهیان، احمد عربلو و حمید هنرجو برگزار شد.

 احمد عربلو، نویسنده ادبیات دفاع مقدس، با اشاره به خاطرات خود در جنگ، درباره اهمیت آثار ادبی با موضوع  ایثار و شهادت برای کودکان و نوجوانان گفت: بسیاری از کتاب‌های دفاع مقدس را خوانده‌ام و باید بگویم ما سوپرمن‌های واقعی را در جنگ داشتیم. ما روایت های عجیبی از دفاع مقدس داریم اما همتی در ارائه یک قالب خوب برای بچه‌ها نداشتیم. 

او با اشاره به اینکه باید از مستقیم‌گویی برخی صحنه‌های جنگ برای کودکان پرهیز کنیم گفت: این کار موجب از بین رفتن زحمات ما می‌شود. ادبیات دفاع مقدس بسیار باشکوه، جذاب و خواندنی برای کودک و نوجوان است اما قالب را پیدا نکرده‌ایم و در کنار آن بدترین تصویرسازی‌ها را برای کتاب‌های این حوزه در غرفه‌ها دیدم.

عربلو همچنین درباره نشر کتاب در حوزه ادبیات کودک و نوجوان گفت: در حوزه نشر بی‌ثباتی وجود دارد و دولت باید از ناشران حمایت و پشتیبانی کند. متولیان نشر ما متوجه اهمیت کتاب در پیشرفت فرهنگ نیستند. برخی نیز فکر‌ می‌کنند سوژه‌های جنگ تمام شده اما در بنیاد شهید و ایثارگران، سوژه‌های ناب جنگ را در  کتابی با عنوان «چند قدم تا متن» جمع‌آوری کردیم.

 او با تاکید بر اینکه ما سوژه داریم اما قالب خوبی برای کودکان ارائه نکرده‌ایم،‌ ادامه داد: برای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت باید با رسانه‌ها همکاری کرد و کارگروه مشترک ادبیات با رسانه برقرار شود.

تاکید رهبری بر افزایش کیفیت و کمیت کتاب

در ادامه این نشست هادی خورشاهیان، شاعر و نویسنده ادبیات کودک و‌ نوجوان و دبیر نشست بیان کرد: در آمریکا یک پسر ۱۰ ساله بلیت فیلمی را گرفت و وقتی به او گفتند که فیلم مناسب شما نیست در جواب گفته بود که خود در این فیلم بازی می‌کند.

او گفت: امروز فیلم‌هایی با ژانر وحشت یا ژانرهایی خاص در رده سنی مثبت ۱۴ داریم  و از طرفی ما رزمندگان زیر ۱۴ سال در دفاع مقدس داشتیم و حالا وقتی می‌خواهیم از جنگ حرف بزنیم می‌گویند چرا جنگ را وارد ادبیات  کودکان می‌کنید. هر چند نباید برخی از صحنه‌های جنگ گفته شود اما روایت دفاع مقدس و مبارزه با ظلم باید گفته شود.

خورشاهیان افزود: در میان رهبران سیاسی دنیا هیچ کس همچون حضرت آقا به کتاب اهمیت نمی‌دهد. همچنین ایشان بیشترین تقریظ‌ را بر کتاب‌های حوزه دفاع مقدس داشته‌اند و تاکید کردند که کیفیت و کمیت کتاب‌ها صد برابر شود. ما نویسنده، ناشر، بودجه و... داریم، اما جای سوال است که هنوز مانند ادبیات جنگ آلمان، فرانسه و... موفق نبوده‌ایم. 

مفهوم مدیریت جهادی

حمید هنرجو، شاعر و نویسنده ادبیات کودک و نوجوان گفت: کودک و نوجوان دنیای امروز، در غار نیست و از رسانه هم بی‌خبر نیست. خیلی ها با ژست روشنفکری می‌گویند که دارید بچه ها را آماده جنگ و شهادت می‌‌کنید؛ نه آقا... در فرهنگ ایثار یک کودک، فرد نابینا را از خیابان رد می‌‌کند. یا می‌گویند بچه‌ها را آماده می‌کنید تا مقابل توپ و تانک بروند و جهاد کنند، اما فرهنگ ایثار یعنی مدیر جهادی شب نخوابی کند تا برای مردم کار کند و وظیفه ما انتقال این فرهنگ با زبانی نو و نگاهی باز است.

هنرجو در ادامه با بیان مشکلات نشر آثار با موضوع ایثار و شهادت برای کودک و نوجوان گفت:  مشکل اصلی، دستوری و فرمایشی کار کردن در حوزه دفاع مقدس برای کودکان و نوجوانان است و به شدت از کتاب‌سازی در این حوزه رنج می‌برم. بهترین کتاب‌هایی را که جایزه گرفتند در بهترین و لوکس‌ترین ویترین‌های شهر نمی‌بینیم، اما هری‌پاتر را می‌بینیم. 

او با تاکید بر اینکه باید خوراک خوب را به مردم رساند، ادامه داد: با اینکه فضای مجازی امروز رقیب کتاب است اما شخص اول مملکت به نمایشگاه می‌آید و می‌گوید هیچ چیز جای کتاب را نمی‌گیرد. پس باید همتی برای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در نشر کتاب‌های این حوزه باشد. 

هنرجو در بیان دلایل ناکامی نشر بیان کرد: بودجه دولتی و سازمانی به متولیانی برای نشر داده می‌شود که ادبیات دفاع مقدس، شاعران و نویسندگان این حوزه را نمی‌شناسند. پیشنهاد می‌کنم بودجه در اختیار ناشران خصوصی برای انتشار آثار هدف‌مند قرار بگیرد. همچنین شورای نویسندگان برای رصد و نظارت آثار داشته باشیم و از این آثار در فیلم و سریال و در فضای مجازی استفاده شود.

سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار می‌شود.

به ما بپیوندید: