
دفاع تمامقد از ادبیات در مقابل شکلهای ابتذال
1403/02/27-16:44
مهدی یزدانیخرم، نویسنده و منتقد با تاکید بر اینکه مسیر فروش کتاب در ایران منطقی نیست، گفت: بهعنوان یک نویسنده دوست دارم پیشرفت منطقی داشته باشم و تمامقد برای دفاع از ادبیات در مقابل شکلهای مختلف ابتذال خواهم ایستاد.
به گزارش ستاد خبری سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، نشست تخصصی «خوب، بد، پرفروش» صبح امروز پنجشنبه،۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳، در نهمین روز از برپایی نمایشگاه کتاب تهران با حضور مهدی یزدانیخرم و رامبد خانلری، دو نویسنده و فعال حوزه نشر در «گوشه نقد» برگزار شد.
شناسایی نبض بازار
در ابتدا، رامبد خانلری با بیان اینکه در صنعت نشر ایران، نگاه اقتصادی به محتواهای ادبی وجود ندارد، گفت: فرایند نشر در ایران خیلی بخت و اقبالی است و بازار از دل خودش کتابِ پرفروش را پیدا میکند.
او با تاکید براینکه نمیتوانیم تشخیص بدهیم با توجه به دغدغه و علایق مردم، چه کتابی پرفروش خواهد شد، عنوان کرد: در ادبیات داستانی دنیا وقتی یک داستان فروش خوبی پیدا میکند، نبض بازار شناسایی میشود و ناشران در همان راستا کارهایی را منتشر میکنند. درحالی که این اتفاق در ایران وجود ندارد.
اقبال مترجمان
سپس، مهدی یزدانیخرم به «خوب، بد، پرفروش» اشاره کرد و با بیان اینکه صنعت نشر و اقتصاد آن، بسیار ضعیف است، افزود: ناشران در کشورمان بهدلیل تلاطمهای اجتماعی و سیاسی حاضر به انتشار آثار نویسندگان ایرانی نیستند و کارشان را با ادبیات ترجمه و آثار تثبیت شده جهان که در مسیر مجوزها دشواری خاصی ندارد، پیش میبرند.
او خوشبختترین قشر در صنعت نشر را مترجمین دانست و ادامه داد: بهنظرم مترجمها در ایران خیلی خوشبختند چون اکثر ناشران بهسمت ترجمه رفتهاند و ادبیات داستانی بهلحاظ کیفی رو به ضعف است.
یزدانیخرم استقبال از کتابهایی را که از سلبریتیها منتشر میشود، مورد نقد قرار داد و عنوان کرد: مطالعه خلوت مردان مشهور برای مردم جهان جذاب است، اما معمولا این کتابها در شکل خودشان یعنی خاطرهنویسی باید منتشر شود. درحالی که در کشورمان رمان از این افراد منتشر میشود و این تاسفبار است.
این نویسنده رشد قارچگونه بلاگرهای بیسواد کتاب را یک اتفاق ضدفرهنگ دانست و گفت: متاسفانه برخی از ناشران بزرگ به این افراد پولهای کلان میدهند تا برای کتابهایشان پست بگذارند و تبلیغ کنند و این وضعیت ادبیات ابتذال باعث افسردگی نویسندگان خواهد شد.
یزدانیخرم با تاکید براینکه مسیر فروش کتاب در ایران منطقی نیست، گفت: من بهعنوان یک نویسنده سعی میکنم مخاطب بیشتری داشته باشم چون هیچ نویسندهای از خواندهشدن و مورد استقبال قرار گرفتن ابایی ندارد ولی بهعنوان یک نویسنده دوست دارم پیشرفت من منطقی باشد و تمام قد برای دفاع از ادبیات در مقابل شکلهای مختلف ابتذال خواهم ایستاد.
سیوپنجمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار میشود.