یک کارشناسی حوزه گردشگری ادبی بیان کرد؛

می‌توان با پیش‌رویدادهای گردشگری داستان مخاطبان نمایشگاه کتاب تهران را بیشتر کرد

1403/02/27-17:36

سیدمهدی میرعظیمی گفت: با برگزاری پیش رویدادهای ساده، کوچک و عمومی با محوریت گردشگری داستان در مدارس و محفل‌های خانوادگی و حتی در فضای مجازی، می‌توان نسل جدید را به بازدید از نمایشگاه کتاب دعوت کرد.

سیدمهدی میرعظیمی، نویسنده و کارشناس گردشگری ادبی به ستاد خبری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، گفت: گردشگری داستان و داستان گردشگری جزئی از گردشگری ادبی است، وقتی نسبت نمایشگاه کتاب و گردشگری ادبی را مورد توجه قرار می‌دهیم باید در نظر بگیریم که کتاب مفهومی را به مخاطب خود منتقل می‌کند. کتاب‌ها با موضوعات مختلف وجود دارند که بخش قابل توجهی از آنها داستان‌ها و رمان‌ها هستند. می‌توان به صورت تخصصی به موضوع کتاب داستان و داستان گردشگری در موضوع گردشگری ادبی توجه داشت.

وی کتاب داستان را حاوی تجربه زیسته شخص نویسنده دانست و ادامه داد: محتوای یک کتاب داستان می‌تواند مبتنی بر واقعیت، حقیقت یا خیال پردازی و ایده‌های نویسنده باشد،‌ آنچه نویسنده در طول زندگی خود درک کرده در کتابی که می‌نویسد اثر دارد و وقتی داستان نویسنده تبدیل به کتاب شده و در نمایشگاه عرضه می‌شود، معرفی خاصی نسبت به آن اتفاق نمی‌افتد.

این نویسنده و پژوهشگر توجه به مخاطب نوجوان و نسل جدید را در حوزه کتاب و مطالعه مرتبط با گردشگری ادبی مهم خواند و گفت: نسل نوجوان را باید با گردشگری داستان کتاب‌ها آشنا کنیم؛ چه اشکالی دارد که برای بچه‌ها داستان هر داستانی را بگوییم، یعنی آنها بدانند که چه اتفاقی افتاد که این داستان پدید آمد، یک کتاب چگونه خلق شد. اگر آنها داستان یک کتاب را ‌بدانند علاقه‌مند می‌شوند که به نمایشگاه کتاب بیایند و آن کتاب یا کتاب‌ها را تهیه کنند، این یعنی گردشگری داستان و برای آنکه چنین اتفاقی بیفتد باید به تمام یک داستان اشراف داشت.

این ناشر در بخش دیگری از سخنان خود درباره رویداد نمایشگاه کتاب و نسبت آن با گردشگری ادبی، چنین توضیح داد: نمایشگاه کتاب یک رویداد بزرگ حوزه کتاب و فرهنگ کشور است. به نظرم لازم است پیش رویدادهایی وجود داشته باشد تا نسل جدید را به حضور در نمایشگاه کتاب تهران علاقه‌مند کند. 

میرعظیمی اضافه کرد: من کتاب‌های یک صفحه‌ای را نوشتم تا کسانی که حوصله خواندن یک کتاب را ندارند حداقل یک برش از یک کتاب را دریافت کنند به عبارتی یک لقمه کتاب بخوانند و اگر بتوانیم پیش رویدادهایی مبتنی بر داستان گردشگری و گردشگری داستان قبل از برگزاری نمایشگاه کتاب به صورت مجازی و حقیقی ایجاد کنیم به گردشگری ادبی با محور نمایشگاه کتاب کمک کرده‌ایم.

وی در همین رابطه تشویق دانش‌آموزان در مدارس به داستان گردشگری و گردشگری داستان را مهم و موثر برشمرد و افزود:‌ می‌توان در مدت ۱۰ دقیقه با یک داستان کودکان یک کلاس درس را همچون یک تور گردشگری در خیال آنها به سفر در یک داستان بُرد. همه آن کودکان بعد از این داستان مشتاق می‌شوند کتاب آن داستان را بخوانند. با برگزاری پیش رویدادهای ساده، کوچک و عمومی با محوریت گردشگری داستان در مدارس و محفل‌های خانوادگی و حتی در فضای مجازی، می‌توان نسل جدید را به بازدید از نمایشگاه کتاب دعوت کرد.

نویسنده کتاب‌های یک صفحه‌ای در بخش دیگری از این گفت‌وگو برخی از راهکارهای اجرایی خود درباره پیش رویدادها را به این شرح بیان کرد: به نظرم باید تلاش کنیم داستان‌ها و اِلِمان‌های کتاب‌ها را به موزه‌ها بیاوریم و در نمایشگاه کتاب می‌توان به طور عینی اِلِمان‌های یک کتاب را به طور عینی به نمایش گذاشت تا مردم آن داستان را لمس کنند. مانند کفشی که در یک کتاب راجع به آن نوشته شده است. همچنین اگر بتوانیم کتاب‌هایی یک صحفه‌ای راجع به گردشگری ادبی تولید کنیم که افراد بتوانند مفهوم گردشگری ادبی را درک کنند خود به خود گردشگری ادبی توسعه پیدا می‌کند.

وی افزود: وقتی مخاطبان را ترغیب کنیم به نمایشگاه کتاب بیایند، در اصل آنها را به گردشگر ادبی تبدیل کرده‌ایم. در این مسیر توجه به نوجوان‌ها بسیار مهم است به نحوی که گردشگری داستان توسط خودشان برای هم نسلان‌شان بالاترین تأثیر را خواهد داشت. در واقع جامعه داستان محور برآمده از جامعه روایت‌گر است که نسل قبل از ما همه روایت‌گر بودند،‌ از خاله و مادربزرگ و کسبه محل همه افراد روایتگری بودند و جز با داستان نمی‌توان مفاهیم را منتقل کرد و بی‌توجهی به روایت موجب نوعی گُسَست می‌شود.

سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت (۱۴۰۳) در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار می‌شود.

به ما بپیوندید: