
قهرمانان تاریخمان را با زبان امروز به مخاطب معرفی کنیم
1403/02/28-15:19
نویسنده کتاب «خونهایش» در سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: جامعه ما به قهرمان نیاز دارد و ما در تاریخ خود قهرمانهایی داریم که لازم است با زبان امروز به مخاطب امروز بشناسانیم.
به گزارش ستاد خبری سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، رونمایی از کتاب «خونهایش» روز جمعه ۲۸ اردیبهشتماه ۱۴۰۳ با حضور محمدحسن شاهنگی، نویسنده کتاب و محمود مطهرینیا، منتقد کتاب و متخصص حوزه تاریخ در سالن «گوشه نقد» نمایشگاه کتاب برگزار شد.
در ابتدای نشست، محمدحسن شاهنگی، نویسنده کتاب گفت: کتاب «خونهایش» روایت کربلا از زبان حضرت زینب(س) است. آغاز این کار عاشورای دو سال قبل بود و پایانش عاشورای سال قبل و بیشتر کتاب در مجالس اباعبدالله الحسین(ع) نوشته شده است.
او ادامه داد: من به این کار افتخار میکنم. روش نگارش را به تاسی از شهید آوینی نوشتم. حجم این کتاب چندینبرابر این مقدار بود، اما در بازنویسیها با توجه به حوصله مخاطب امروز، حجمش را کمتر کردم. همچنین این اثر از فیلتر چندین تاریخ پژوهش گذشته و بازنویسی شده است.
نویسنده کتاب «خونهایش» تاکید کرد: جامعه ما به قهرمان نیاز دارد. ما در تاریخ خود قهرمانهایی داریم که لازم است با زبان امروز به مخاطب امروز بشناسانیم. این کتاب دو قهرمان دارد، یک قهرمان مرد و یک قهرمان زن که رفتار هر دو قابل الگوبرداری برای نسل جدید است.
شاهنگی درباره سختیهای بازنمایی زندگی معصومان در عصر امروز توضیح داد: نوشتن در مورد زندگی معصومان هم کار سختی است و هم آسان؛ سختی از آن جهت که جایگاه بالاست و نمیشود هر حرفی را زد و ملاحظات و حساسیتهایی وجود دارد. راحتی از آن روست که منابع دست اول داریم و کار را سهلتر میکند. کافی است اراده کرده و اندک ذوقی خرج کنید و از صاحب اصلی نیز مدد بجویید، بنابراین جسارت و شجاعت نویسنده لازم است.
این نویسنده عاشورایی اذعان کرد: برکت این کتاب را در زندگیام احساس کردم.
تعلیق گیرا
محمود مطهرینیا، کارشناس حوزه کتاب در ادامه نشست گفت: کتاب «خونهایش» از منظر نگاه حضرت زینب(س)، واقعه کربلا را روایت میکند. فهم حضرت زینب(س) بسیار سخت است؛ حال اگر کسی او را بشناسد و بخواهد از چشم او وقایع عاشورا را روایت کند، سختتر خواهد بود.
او افزود: خانمی دو تا سه شبانه روز نخوابیده و ۱۸ نفر از اعضای خانوادهاش و بالغ بر ۶۰ نفر از بهترینهای زمین جلوی چشمش تکهتکه میشوند، اما در بارگاه یزید میگوید: «ما رایت الا جمیلا». این نشان میدهد که حضرت زینب(س) چقدر بزرگ است.
این منتقد گفت: نوشته بسیار تمیز است و همنشینی و انتخاب واژهها در جاهایی اوج دارد. همچنین تمام القاب حضرت نیز در جایجای متن و در جاهای درستی استفاده شده است.
او توضیح داد: خط تعلیق، مخاطب را با خود همراه میکند. ویژگی خوب دیگر آشناییزداییهای کتاب است. طبیعی است که داستان عاشورا برای مخاطب علاقمند تکراری است، اما نویسنده در این کتاب با آشناییزدایی جذاب توانسته مخاطب خود را به خوبی همراه کند.
این پژوهشگر حوزه تاریخ یادآوری کرد: دنیا تشنه شناخت قهرمانان ماست. این جنس کتابها باید طوری نوشته شود که در جهان بینالمللی منتشر شود.
سیوپنجمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.irبه صورت مجازی برگزار میشود.