صنعت نشر فرصت‌های بسیاری دارد؛ غم مخور!

1404/02/21-20:15

محمدعلی حسینیان در نشست «آینده‌پژوهی و کتابخوانی»، در نمایشگاه کتاب تهران گفت: وضعیت اقتصاد، سیاست، فرهنگ و بازار نشر خوب نیست اما این بازار فرصت‌های زیادی دارد که باعث می شود به فعالانش بگوییم، غم مخورید!

 

به گزارش ستاد خبری سی‌و‌ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، نشست آینده‌پژوهی و کتابخوانی در ایران عصر امروز یکشنبه 21 اردیبهشت، با حضور محمدعلی حسینیان در سرای گفت‌وگوی نمایشگاه برگزار شد.

 

حسینیان در ابتدای نشست و پیش از شروع سخنانش، غزل «یوسف گمگشته باز آید به کنعان غم مخور»، حافظ را خواند و گفت: اهالی نشر و فرهنگ، به آینده صنعت نشر با ناامیدی نگاه می‌کنند. من از خواندن این غزل منظوری داشتم که خواهم گفت. همه می دانیم اگر بنا بر کار جدی باشد، نیازمند افراد موثر هستیم و این گونه نیست که من که سال‌هاست کارگری حوزه فرهنگ را می کنم، توقع داشته باشم کارهایم به صورت انفرادی جواب دهد. به قول معروف با یک گل بهار نمی‌شود و یک دست هم صدا ندارد.


وی افزود: جامعه امروز ما دچار سردرگمی است؛ هم در اقتصاد هم در سیاست دچار سردرگمی و استیصال هستیم و در حوزه فرهنگ هم اوضاع غم‌انگیز است. در چنین شرایطی می‌خواهیم به آینده نشر بپردازیم. مساله این است که هیچ مقاله‌ای در این زمینه وجود ندارد و فقط چند تن از فعالان یا صاحب‌نظران صنعت نشر، مصاحبه یا تیترهایی در رسانه‌ها داشته‌اند و به برخی از نکات این حوزه پرداخته‌اند اما این که کار پژوهشی و دانشگاهی انجام شود؛ نه.


این پژوهشگر در ادامه گفت: در آغاز صحبتم آن شعر حافظ را خواندم که بگویم غم مخورید!. یعنی حرف آخر را همان ابتدا زدم چون فرصت‌های بزرگی در فضای نشر وجود دارد و به خاطر تحقیقاتی که مدتی است روی این ماجرا دارم، متوجه شدم واقعا فرصت‌های زیادی در صنعت نشر وجود دارد اما همه این فرصت‌ ها نیازمند اقدامات مناسبی هستند که باید برایشان تدبیر اندیشید.


حسینیان گفت: آینده‌پژوهی هم در فرهنگ ما نیازمند بازتعریف است. این روزها باب شده بگویند فلانی آینده‌پژوه است. یعنی هرچه می‌گوید، در آینده پیش خواهد آمد. فرض ما از آینده‌ پژوهی، یک فرض نوستراداموسی است اما آینده‌پژوهی اصلا این نیست. آینده‌پژوهی نه می‌گوید آینده چگونه است و نه می‌گوید چگونه خواهد شد. بلکه می گوید آینده چگونه باید باشد. این همه پیش‌بینی شده بود کتاب مکتوب از بین می رود و کتاب الکترونیک و صوتی جایش را می‌گیرد اما در حال حاضر شش‌ درصد مخاطبان ایرانی، کتاب الکترونیک می‌خوانند. این آمار در آمریکا هم که تکنولوژی در کوچه پس کوچه‌هایش جاری است، 11 درصد است. پس آینده‌پژوهی به این معنا که آینده را پیش‌ بینی کنیم و بگوییم چه خواهد شد، غلط است.

 

کسانی هم که به اسم آینده‌پژوهی از ما سوءاستفاده می کنند، می‌خواهند از این ویژگی انسان که همیشه دوست دارد سرنوشتش را بداند نفعی ببرند.

 

سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۱۷ اردیبهشت آغاز شده و تا ۲۷ اردیبهشت‌ ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی(ره) ادامه خواهد یافت. هم‌زمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقه‌مندان فراهم کرده است.

به ما بپیوندید: