در كارگاه«ايجاد كتابخانه ديجيتال»مطرح شد

ايجاد كتابخانه ديجيتال فرايند است نه هدف

1389/02/23-08:30

دكتر مهدي علي‌پور حافظي، در كارگاه«آشنايي با ايجاد كتابخانه ديجيتال» كه امروز، پنج‌شنبه 23 ارديبهشت از ساعت 10 تا 12:30 در كارنامه نشر سراي اهل قلم برگزار شد، گفت: ايجاد كتابخانه ديجيتال فرايندي است كه از يك مقطع شروع مي‌شود و ادامه مي‌يابد؛ به گونه‌اي كه هدف نيست و متوقف نمي‌شود.

به گزارش ستاد خبري سراي اهل قلم، دكتر مهدي علي‌پور حافظي، با بيان اين مطلب در كارگاه آشنايي با ايجاد كتابخانه ديجيتال، عنوان كرد: كتابخانه ديجيتال فناوري است كه امكان مي‌دهد به سوي اهداف موسسه و سازماني خاص حركت كنيم. در اين فناوري، تنها بستر فعاليت نه خود آن، تغيير كرده است.
وي در اين كارگاه كه با هدف تعيين فلسفه ايجاد كتابخانه ديجيتال و چگونگي اين فرايند تشكيل شد، افزود: به دليل عدم شناخت كافي و برخي تنگ‌نظري‌ها، طرح‌هاي زيادي در حوزه كتابخانه ديجيتال انجام شده كه به نتيجه نرسيدند و ناقص ماندند.
اين متخصص كتابداري و اطلاع‌رساني گفت: كتابخانه ديجيتال مفهومي بين رشته‌اي است كه حوزه‌هاي علمي بسياري از جمله فناوري اطلاعات و كتابداري درآن دخيلند.
دكتر حافظي با بيان اين مطلب كه تعاريف زيادي براي كتابخانه ديجيتال ارايه شده، خاطرنشان كرد: هر كتابخانه‌اي كه شامل منابع اطلاعاتي ديجيتال مبتني بر اصول مجموعه‌سازي باشد و كاركناني متخصص به انتخاب و سازماندهي منابع اطلاعاتي آن بپردازند،‌كتابخانه ديجيتال است. ضمن اين‌كه در اين كتابخانه اطلاعات تمام متن ديجيتال به جامعه كاربران ارايه مي‌شود، مديريت منايع اطلاعاتي با استفاده از سازوكارهاي مديريت فايل و مديريت سطح دسترسي انجام مي شود و محتواهاي آن به مدت طولاني به مثابه منابع اطلاعاتي پايدار قابل دسترسي اند.
 
وي ضمن اشاره به چند نوع كتابخانه ديجيتال گفت:«گوتنبرگ» يكي از قديمي‌ترين كتابخانه‌هاي ديجيتال است كه سال 1970 ميلادي آغاز به كار كرد و 30 هزار عنوان كتاب را رايگان در اختيار كاربران قرار مي‌دهد.
دكتر حافظي بر لزوم توجه به كپي‌رايت در ارايه محتواهاي كتابخانه ديجيتال تاكيد كرد و ادامه داد: بسياري از طرح‌هاي كتابخانه ديجيتال در كشور ما ايجاد و پس از مدت زمان كوتاهي از رده خارج شدند و ابتر ماندند.
وي همچنين در بيان سير تشكيل كتابخانه ديجيتال گفت: در نخستين مرحله، حركت از كتابخانه سنتي به ديجيتال با كتابخانه الكترونيكي روبه رو شديم كه اطلاعات كتابشناختي آن وارد رايانه شد سپس فايل‌هاي تمام متن به آن اضافه و كتابخانه‌هاي«دو وجهي»شكل گرفتند و به دنبال آن كتابخانه ديجيتال ايجاد شد.
دكتر حافظي در ادامه به تشريح عناصر مطرح در ايجاد كتابخانه ديجيتال شامل خدمات، نرم‌افزار و محتوا پرداخت.

به ما بپیوندید: