بزرگداشت فردوسی در غرفه روستای ژالهای سیستان
1403/02/28-12:22
نشست درنگی در شاهنامه به مناسبت بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی در غرفه روستای ژالهای از شهر سیستان برگزار شد.
به گزارش ستاد خبری سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، شهرهای دوستدار کتاب و روستاها و عشایر دوستدار کتاب در نمایشگاه کتاب تهران به برنامههایی در راستای ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی پرداختند. از جمله این برنامهها میتوان به اجرای نمایش قصه سفر به دنیای قصهها با معرفی عروسکهای بومی خوزستان، اجرای قصه نمایش همسفر با هدف آشنایی با اماکن مختلف استان خوزستان، رونمایی از کتاب «فقط یک بار میتوانم زنگ برنم» با حضور مرجان ظریفی، نویسنده، رونمایی از کتاب پا به پای قاسم و مکتب شهید سلیمانی با حضور نویسندگان آنها و گپ و گفت نویسندگان حوزه کتاب به صورت مجازی در غرفه فعالیتهای فرهنگی روستای علویه شهرستان جهرم، پخش کلیپ سیستان «مرکز نیم روز واقعی» یا نصف النهار مبدا جهان و بزرگداشت حکیم فردوسی در غرفه سیستان اشاره کرد. همچنین در این غرفه از مفاخر سیستان و روستای ژالهای از جمله استاد غلامرضا عمرانی، استاد رییسالذاکرین، استاد جواد محمدی خمک، بدیل رخشانی، محمدصفایی نژاد، استاد جواد اویسی، دکتر معصومه سلامتی و محمد میر، تجلیل شد.
فردوسی نبرد یعقوبلیث را با سلاح قلم به پایان رساند
در نشست درنگی در شاهنامه که به مناسبت بزرگداشت ابوالقاسم فردوسی در غرفه روستای ژالهای از شهر سیستان برگزار شد، غلامرضا عمرانی، سیستانشناس و فردوسیشناس سیستانی در سخنانی درباره فردوسی و شاهنامه اظهار کرد: هزارسال است که درباره فردوسی حرف میزنند و هر کسی از دیدگاه خود به فردوسی نگاه میکند و آنچه را دوست دارد به زبان میآورد. من هم از دیدگاه خود به این موضوع نگاه میکنم و میگویم فردوسی کاری را که یعقوبلیس شروع کرد به پایان رساند؛ یعنی همان رسالتی که یعقوبلیس در راه آزادی ایران از ننگ سلطه آغاز کرده بود و با روی کارآمدن خلفای عباسی ناکام ماند، فردوسی با سلاح قلم به پایان رساند.
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه زبان فارسی یکی از افتخارات جهان است، ادامه داد: فارسی زبانی است که بزرگترین اصول اخلاقی و حماسه جهانی را در خود جای داده و شاید پربارترین زبان از نظر وزن فرهنگی، علمی و ادبی در جهان است. فردوسی این زبان را از هجوم اعراب نجات داد و باعث حفظ و ماندگاری آن شد. فردوسی شاهنامه را از لحاظ تمدنی، زبانی، فرهنگی، اصول اخلاقی و انسان دوستی در ایران بنا گذاشت که تا بهحال هیچ کتابی در جهان به بزرگی آن بهوجود نیامده است.
عبارس عارف از سیستانشناسان و نویسنده سیستانی نیز در این نشست به سخنانی در خصوص سیستان و ریشه لغوی این اسم پرداخت و گفت: به گواهی اسناد تاریخی، سیستان چندسال پیش از میلاد، از آبادترین استانهای امپراتوری هخامنشی بودهاست. بهطوری که به مردم آسیا و کشورهای همسایه خود نان و گندم میداده و به انبار غله آسیا شهرت داشتهاست.
در ادامه این برنامه «عالیه مسلمان» دختر ۱۰ ساله اهل روستای ژالهای به شاهنامهخوانی برای حاضران پرداخت.
محبوبه نیکنظر، مسئول غرفه روستای دوستدار کتاب ژالهای نیز درباره این روستا و فعالیتهای فرهنگی آن گفت: روستای ژالهای یک روستای فرهنگی در ۵ کیلومتری شهرستان زابل است که نزدیک به ۵۰۰ خانوار دارد. اکثر اعضای دوستدار کتاب ژالهای از کودکان و نوجوانان روستا هستند و بعد از اینکه طرح ما برای حضور در نمایشگاه کتاب مورد قبول قرار گرفت، در این رویداد برای معرفی فرهنگ شهر و روستای خودمان شرکت کردیم.
در پایان این مراسم «آسوکهخوانی» و اجرای آیین سنتی چاپ مقابل غرفه سیستان انجام شد.
در راستای ترویج و توسعه کتاب و کتابخوانی در مناطق محروم و روستاهای کشور طرح روستاهای دوستدار کتاب در سال ۱۳۹۳ اجرا شد. در همین زمینه یک شهر خلاق و پیشرو در حوزه کتاب و کتابخوانی نیز بهعنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب شد که این عنوان به سمنان اختصاص یافت. بر این اساس روستاهایی که در حوزه کتاب و کتابخوانی فعالیتهای جدید و مهم داشتند، در این بخش صاحب غرفه شدند تا در بزرگترین رویداد فرهنگی کشور به معرفی آثار ادبی و نویسندگان روستای خود و به صورت کلی به معرفی دستاوردهای فرهنگی آن روستا بپردازند.
سیوپنجمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار میشود.