عمده جشنوارهها به مخاطب دروغ میگویند
1403/02/29-19:36
احمد شاکری، نویسنده و منتقد ادبی با بیان اینکه عمده جشنوارهها درباره هدفشان به مخاطب دروغ میگویند چون نسبت کارکرد با ماهیت را نمیدانند، گفت: استعدادیابی و جریانسازی در جشنوارههای ادبی صورت نمیگیرد.
به گزارش ستاد خبری سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، نشست نقد و بررسی «جوایز ادبی دفاع مقدس» عصر شنبه ۲۹ اردیبهشتماه، با حضور گلعلی بابایی، احمد شاکری و محمود اکرامیفر در آخرین روز از برپایی نمایشگاه کتاب تهران در سرای ادبیات برگزار شد.
بودن جشنواره بهتر از نبودن است
در ابتدا، گلعلی بابایی، پژوهشگر و مستندنگار دفاع مقدّس توضیحاتی درباره جایزه ادبی شهید همدانی ارائه کرد و با بیان اینکه مدتهاست درباره تعدد جشنوارهها، چگونگی و باید و نبایدهایشان صحبت میشود، گفت: بهنظرم وجود جشنواره بهتر از نبود آن است. مثل اینکه ورزشکاران در رقابتهای مختلف حضور دارند و این میدانها آزمون و انگیزه آنهاست و جشنوارهها نیز چنین کارکردی برای نویسندگان و اهالی قلم دارند.
او درباره ویژگی جشنوارههای ادبی عنوان کرد: در برخی از جشنوارهها به آسیبهای موجود پی برده میشود. تجربه شخصی ما در جایزه شهید همدانی باعث شد به مسائل و سوالاتی درباره شهدای مدافع حرم پی ببریم که مردم سوال داشتند چرا ما در سوریه و عراق میجنگیم.
شرح چرایی جنگ
در ادامه، محمود اکرامیفر، پژوهشگر فرهنگ و رسانه توضیحاتی درباره کنگره ملی شعر دفاع مقدس ارائه کرد و با بیان اینکه ما در شعر دفاع مقدس از چگونگی به چرایی جنگ رسیدهایم، گفت: امروز از ما درباره چرایی جنگ میپرسند که تو چرا جنگیدی و فکر میکنم امروز در کنار شرح شهادتها باید به چرایی جنگ پرداخت.
او فرایند اتفاقات فرهنگی را به ۳مرحله تقسم کرد و گفت: در کشاورزی ۳مرحله کاشت، داشت و برداشت وجود دارد و جشنوارهها نیز احتیاج به این سه مرحله دارند. اگر جشنوارهای به تولید محتوا کمک نکند، خرمن متعلق به او نیست. درحالی که یکی از آسیبهای فرهنگی ما این همه جشنواره است. تعدد و تنوع جشنواره وقت مدیران و تولید کنندگان را گرفته است.
این شاعر فرایند جشنوارههای ادبی را غیرعلمی خواند و گفت: اساس طبقهبندی رده سنی در جشنوارههای دفاع مقدس اشتباه است. نوع طبقهبندی و مبنای علمی اجرا و طبقهبندی و شیوه داوریها هم اشتباه است. درحالی که هرچه به علمی شدن نزدیک شویم، موفقتر خواهیم بود.
رونق به معنای تاثیرگذاری نیست
شاکری در ادامه با بیان اینکه تعداد جشنوارههای ادبی و استانی در سراسر کشور بسیار زیاد است، گفت: حوزه خاطرهنگاری از نویسنده اشباع شده و متاسفانه متولیان نقد ادبی را تقویت نمیکنند و با این روند جریان ادبی شکل نمیگیرد.
او در پاسخ به اینکه چرا جشنوارههای پرتکرار ادبی برگزار میشود، گفت: رونق این جشنوارهها به معنی تاثیرگذاری آنها نیست، بلکه بخاطر سهلالوصول بودن آنهاست و این کار به خاطر عدم مسئلهشناسی است که در یک دور باطل قرار گرفتهاند.
این منتقد ادبی عنوان کرد: عمده جشنوارهها درباره هدفشان به مخاطب دروغ میگویند چون نسبت کارکرد با ماهیت را نمیدانند. همه ادعا میکنند استعدادیابی کردهاند و جریانسازی دارند که چنین نیست و عمده آنها شناختی از تنوع مسائل و پاسخهایی که قرار است مطرح شود، ندارند.
سیوپنجمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار شد.